Spelshopping hos Sagobjörnen i Göteborg

Blogg

Häromdagen hade jag vägarna igenom Göteborg och passade då på att svänga in i Masthugget för att besöka en liten butik som länge stått på min lista, Sagobjörnen. En liten oas av nostalgi och retro som erbjuder hyllmeter efter hyllmeter med böcker, tidningar, musik, samlarkort, film och givetvis det jag specifikt kom dit för. Retrospel.

Det första som fångar ögat är det mycket väldekorerade taket. Här hittas ett gäng finfina skyltar av olika slag, mestadels relaterade till Nintendo. Stig Petersson, som äger och driver butiken, berättade gladeligen att det har funnits fler skyltar i taket tidigare. Men att han har fått sälja av några på grund av platsbrist, så är man nyfiken på att köpa en fin skylt så är de säkerligen till salu för rätt pris.


  Bakom disken ligger spelen välsorterade i korgar. Konsol för konsol, för att lätt kunnas plockas fram vid önskemål. Så har man ett hum om vad man letar efter är det bara att bläddra på bland korgarna. Här hittas både retrospel som NES, SNES och Mega Drive, men även mer moderna spel till konsoler som Xbox och Playstation.

  Det som dock inte är till salu hittas i ett välfyllt glasskåp bredvid kassan. Här hittas Stigs personliga favoriter med prylar han samlat på sig under åren. Den stora guldiga Mario-statyn är ju en fantastisk, och ovanlig, syn. En riktigt sällsynt pjäs som var exklusiv för japanska spelbutiker när det begav sig. Så den förstår jag att Stig håller hårt i. Själv var jag dock mer nyfiken på den stora Yoshi-figuren med Mario på ryggen som stod på hyllan nedanför. Men inget till salu som sagt. Tusan också.

  Den charmiga samlingen med kepsar var tyvärr inte heller till salu, men riktigt fin att vila ögonen på. Sedan har vi givetvis butikens mittpunkt, Sagobjörnens pièce de résistance. Det magnifika demotornet med NES och SNES på varsin sida. Här var det fritt fram att spela och Super Mario Bros. 3 rullade på för fullt på skärmen. Tornet i sig är ju en riktigt rolig pjäs att ha framme, och enligt Stig så finns det i hans vetskap endast tre eller fyra exemplar i Sverige idag. Kul att se den framme, fullt fungerande.

  Utöver spel så finns här framför allt ett stort utbud med böcker och serietidningar, både för barn och ungdomar och äldre läsare. Här finns ett rejält utbud med läsning för den som är intresserad.

  Givetvis kunde jag inte lämna butiken tomhänt, men tyvärr så var utbudet med kompletta spel till NES lite skralt för tillfället. Fyra till antalet, varav två som jag redan hade. Men där fanns Wrath of the Black Manta samt Robocop. Båda svensksålda och i klart godkänt skick. Och 700 kr/st var inte ett helt tokigt pris för att vara i butik, så jag tog och slog till på Robocop. Ikonisk film som jag sett ett otal gånger, men spelet har jag aldrig testat. Så den här saknades verkligen i hyllan. Jag är mer än nöjd.

  Har du besökt Sagobjörnen i Göteborg? Har du tips på fler sköna retrobutiker runtom i Sverige? In och följ Spelbloggen på Facebook och kommentera där!