Nintendotyget från Borås – Del IV

Blogg

Efter att jag för något år sedan fick nys om att lokala Borås Wäfveri en gång i tiden producerade textilier med Nintendo-tryck har jag haft ögon och öron öppna för att hitta mer information. Jag har bland annat pratat med Inger Ekelin (ateljéchef på Borås Wäfveri 1979-2005), hittat och köpt ett eget Nintendo-påslakan tillverkat här i Borås samt fått mycket tips från bekanta som hjälpt till att leta. För den som är nyfiken finns det tre tidigare inlägg om den här resan:

Nintendotyget från Borås – Del I
Nintendotyget från Borås – Del II
Nintendotyget från Borås – Del III

Efter att kikat närmare på utbudet av textilier från Borås Wäfveri med Nintendo-tryck från den tiden slog det mig att nästa steg för att hitta mer var solklart. Förutom textil finns det ju ännu en beståndsdel som den här staden har inpräntat i sitt DNA. Postorder! Josefssons, Halens, Hobex och så givetvis Ellos för att nämna några. Alla med kataloger som gavs ut titt som tätt med saker man kunde beställa. Vad såldes det för sköna Nintendo-grejer, förutom spel, via postorder egentligen? Och kan vi kanske hitta de påslakan som tillverkades av Borås Wäfveri? Jag har goda nyheter, tack vare min vän Carl MichaelNordiska Museet som har grävt i arkiven bland gamla postorderkataloger.

    Ellos sålde ju mycket tv-spel i allmänhet men nu är det textilier vi fokuserar på. Här har vi några utdrag från vad Ellos hade att erbjuda i klädväg runt 1994. Svårt att undgå att Super Mario var riktigt populär vid den här tiden, och den snett bakåtvända kepsen. Mycket viktig detalj för ens ultimata outfit. Man kan ju undra om någon har kvar dessa plagg hemma i gömmorna än idag.

    Men ingenting ännu om de påslakan som tillverkades i Borås som enligt uppgift såldes via Ellos. Däremot, som en blixt från klar himmel, hittade Carl Michael just det påslakan som jag köpte nyligen i en gammal katalog från Leksaksmagasinet från 1993. Checka in det här!

    Här går det alltså att läsa ”Från välkända Almedahls och Borås Wäfveri kommer här härliga påslakanset” och där har vi det minsann! Det blå setet med sportiga Super Mario, tillverkat här i Borås, som jag nu också har i min ägo. Hela 369 kronor fick man betala när det begav sig 1993, vilket motsvarar runt 489 kronor idag. Här nedan mitt egna exemplar.    Kul att man nu fått lite mer information kring detta påslakan, till och med vad det faktiskt kostade och när det fanns till försäljning. Stort tack till Carl Michael som gjorde ett fantastiskt arbete i arkivet. Är fortsatt taggad på och se vad man kan hitta mer.

    Har ni några textilier med Nintendo-tema hemma från den här tiden? Handlade ni via postorder? In och följ Spelbloggen på Facebook och dela med dig av dina minnen där!