Nintendotyget från Borås - Del I

Blogg

Det här kommer med största sannolikhet bli någon form av följetong här på bloggen. Jag har bestämt mig för att gräva i historien efter svar gällande ett specifikt spelrelaterat tyg. Ett tyg med motiv av upprepande Nintendo-logotyper i rött mot vitt. Ett tyg, som enligt etiketten är producerat av vårt lokala Borås Wäfveri, någon gång under tidigt 90-tal.

Det var förra våren, april 2016, som jag såg detta tyg för första gången. En medlem på forumet sndb.se la upp två stycken kvadratiska tyg till försäljning, som enligt uppgift använts i en spelbutik i Linköping där han hade jobbat. Någon form av monterutsmyckning, eller duk om man så vill. Som Nintendosamlare blev jag givetvis nyfiken, och när jag såg närbilden på etiketten där Borås Wäfveri stod som tillverkare så var jag såld. Men, till min besvikelse förlorade jag budgivningen efter en tuff kamp. Tygen kom aldrig hem till Borås.

18elwn (1)
Bild lånad från sndb.se

  För någon vecka sedan kände jag att det var dags att ta upp den här lösa tråden igen. Jag mailade till Borås Cotton, som de heter i dag, och presenterade informationen jag hade tillsammans med några bilder. Någon dag senare får jag ett samtal. Det var Inger Ekelin, tidigare chef på Borås Wäfveris designateljé, som ringde. Hon har varit nere och kikat i arkiven och hittat lite information, ur 27 år gamla arkivböcker. Tyget i fråga verkar framför allt ha sålts som löpmeter. Vilket bekräftar tidigare uppgifter där jag hört om folk vars händiga mammor sytt både t-shirts och shorts med Nintendotyg på i början av 90-talet. Kan det ha varit det här tyget?

  2vbwnwz
  Bild lånad från sndb.se

  Vidare hittar Inger Ekelin även bilder på örngott som Borås Wäfveri ska ha producerat, med Super Mario-motiv. Dock utan matchande påslakan. Jag frågade om det kunde varit så att dessa var produkter som de tillverkat åt Bergsala för att säljas via Nintendoklubben. Men tydligen ska detta ha varit en kollektion för just Borås Wäfveri. Jag har blivit lovad mer info och även bilder på dessa, återkommer på den punkten.

  BoråsWäfveriAB

  Men, nu behöver jag hjälp. Boråsare som icke-Boråsare. Har ni några minnen av detta? Nintendotyg och örngott producerade av Borås Wäfveri. Har du själv jobbat där eller kanske känner någon som gjort det? Jag är så nyfiken på att höra mer! Så hör gärna av er till mig i så fall.

  Men tills dess, fortsättning följer…