Hallå Thomas Sunhede, veckans spelprofil

Blogg

Nu när våren så sakteligen börjar göra entré på riktigt får vi åter njuta av solens värmande strålar. Därför är det ju inte mer än rätt att vi den här veckan välkomnar den strålande spelboksförfattaren och spelsamlaren Thomas ”Sol” Sunhede. Mannen med många strängar på sin lyra som exempelvis lirade spelmusik i P3 på bästa sändningstid genom radioprogrammet Syntax Error i början på 2000-talet, och som på senare tid har sadlat om till författare med eget bokförlag. Och när han inte gräver guld i en av norra Europas största guldgruvor gräver han istället efter guld på spelmässor runt om i landet i jakten efter rariteter. Thomas Sunhede, ordet är ditt. 

Presentera dig kort för Spelbloggens läsare, vem är du och vad gör du till vardags?
Thomas Sunhede, just nu guldgruvearbetare, professionell spelsamlare och videospelboksförfattare. Alldeles strax också oomkullrunkelig flipperspelutställare. Gillar långa ord och släppte nyligen boken Svensk Videospelsutveckling tillsammans med Martin Lindell från DICE. Och nu den 24 mars är det premiär för den uppdaterade NES-bibeln NES-XX-SCN-2 exklusivt för Spel & Sånt i Norrtälje. Rätt häftigt att det går att trycka en tredje upplaga av en sådan smal bok i vårt lilla land.

  Driver även sidan www.tjock.tv som recenserar gamla tjocka skärmar för videospelsbruk och ser fram emot spelmässan Nordsken i Skellefteå som kommer bli helt galet bra i år.

  Vilket spel har din uppmärksamhet just nu?
  Ett gäng risiga Game Boy-spel jag nyss köpte. R-Type, Motocross Maniacs m.fl. Tyvärr ser man ju INGENTING(!) på den där värdelösa skärmen, var den verkligen så här dålig när den släpptes? Man minns ju den som ganska bra…

  Annars är det Galaxian som jag köpte från samma säljare. Arkadspelet i originalversion från 1979. Efter lite rattande blev bilden helt galet bra, inte en inbränning heller i den gamla tjocka skärmen. Helt fantastiskt, även om jag föredrar uppföljaren Galaga.

  Har du något spel som ser du fram emot?
  Nya Mutant ser spännande ut, men det finns väl bara en trailer än så länge och inget som visar hur det kommer bli? Redan bokat boende till brädspelsmässan SPIEL i Essen också, hoppas på roliga spel där. Men mest spännande är att flipperspelsvärlden på bara några få år gått från endast 1 tillverkare av dessa kolosser till just nu minst 10 stycken! Spelen Houdini, Alice Cooper’s Nightmare Castle, Thunderbirds, Kingpin, m.fl. ser extremt lockande ut. Efter 70 & 90-talets flippervågor är det nu dags för det tredje stora vågen. Hoppas bara att Lotteriinspektionen och riksdagen också inser det och tar bort sina löjliga 80-talslagar.

  Vilken är din främsta personliga prestation någonsin i ett tv-spel?
  Blir ofta less på spel och avbryter mitt i, så någon ”power player” har jag aldrig varit. Förmodligen är det någon intern turnering i Mario Kart 64 (N64) eller Micro Machines 2 (MD) som man tokdominerat i. Dock har jag passerat genom spökena två gånger under samma runda på Pac-Man (arkad), det har nog inte många gjort? Jag vet inte exakt hur man gör det, men det har att göra med att man ändrar riktning i precis rätt ögonblick som man ska till att krocka med dem.

  Vilken tv-spelskaraktär hade du velat träffa IRL och vad hade ni hittat på?
  Mmm…. konstig fråga, men visst. Vad sägs om bilen i Super Cars 2 till Amiga? Den röda helst (den ovanliga Alfa Romeo SZ), den gröna är inte lika intressant. Vi hade käkat glass och pratat om allt i spelet; puffisar, krypskyttar, att bli helsprängd, kommavidareplacering, snurris, varvis, hoppis och om att köra kliniskt rent i flera varv. Sen skulle jag ta i hand, gå ner på knä och tacka för en av de bästa spelupplevelerna i mitt liv. Tack, min röda hjälte!