Hallå Jimmy Wilhelmsson, veckans spelprofil

Blogg

Jimmy Wilhelmsson är retrofantast ända in i benmärgen och kan titulera sig själv både författare, skribent och produktutvecklare. Några känner antagligen igen honom under hans alias Spelpappan, som också är namnet på hans retroblogg där han skriver av sig inom ämnen som rör retro-, dator- och rollspel. Eller som han själv benämner det, klassiskt retrogräv med ena foten kvar i nutiden. Så vad pysslar spelpappan med?

Presentera dig kort för Spelbloggens läsare, vem är du och vad gör du till vardags?
Jag driver retrobloggen Spelpappan.se om allt som har med spel och annan populärkultur att göra, gärna med lite retrostämpel så att vi kan jämföra då och nu. Annars driver jag förlaget Fandrake tillsammans med Orvar Säfström. Vi skriver och ger ut maffiga kaffebordsböcker för nördar som kan handla om allt från gamla datorer till spel och annat geeky.

  Vilket spel har din uppmärksamhet just nu?
  Jag är faktiskt i full gång med att ta hand om min backlogg, alltså gamla grejer som jag inte hann spela medan de var aktuella – eller populära, ska man kanske säga. Just för tillfället spelar jag Fallout 4, vilket kanske passar väl med tanke på att vi just nu även skriver en bok om svensk postapokalyps i form av gamla rollspelet Mutant från 1984!

  Har du något spel som ser du fram emot?
  Jag kan inte låta bli att vara sugen på Beyond Good and Evil 2. Jag kommer förmodligen att bli jättebesviken: de har ju haft för vana att göra mig besviken i flera år nu, men jag hade så roligt med ettan för … vad var det – 15 år sedan? – att det är svårt att inte längta.

  Vilken är din främsta personliga prestation någonsin i ett tv-spel?
  Tyvärr måste jag nog säga att mina största prestationer skedde förr i tiden då jag både hade tålamod och reflexerna att excellera – dessutom bygger mycket av dagens prestationer på att bara grinda, alltså hålla på med något tillräckligt länge. Min främsta prestation är nog att med lätthet varva ”Mancopter” till Commodore 64 utan att förlora ett enda liv – om och om igen. Man får en pokal i ena hörnet efter varje varvning, så det är lätt att se hur duktig någon är. Annars är jag en hejare på arkadspelet ”Golden Axe” och klarar *nästan* att varva på det en enda kredit – men det är å andra sidan kanske fusk då jag har arkadkabinettet hemma.

  Vilken tv-spelskaraktär hade du velat träffa IRL och vad hade ni hittat på?
  Jag hade gärna hängt med Nathan Drake och gått igenom hans artefakter efter åratal av äventyr. Vem vet, kanske vi hade sprungit på någon ball grej som fört oss på skattjakt i Indonesien eller Arktis? Jag är hobbyarkeolog och löjligt förtjust i skattjakter och mysteriet, det måste inte vara guld och ädelstenar utan kan vara något så fånigt som ett manus eller annat oskattbart material som ingen annan bryr sig om. Jag känner igen hans obsession i mig själv, även om han såklart är en tv-spelskaraktär.

  Tack så mycket för dina svar Jimmy, jag önskar dig all lycka i spelens världar framöver. Och för er som är nyfikna på att se mer av vad spelpappan Jimmy pysslar med kan ni alltid följa honom på Instagram.