Guldkantad shopping hos Mackapär i Göteborg

Blogg

Äntligen var då dagen kommen! Trots att Göteborg ligger i princip nästgårds så har det liksom av någon outgrundlig anledning aldrig blivit av att jag besökt MXS och hans butik Mackapär i Majorna. När han står på mässor och liknande är hans bord alltid ett givet stopp där de erbjuds ett brett utbud av retro med mycket japanska inslag, men butiken har jag som sagt tyvärr aldrig besökt. Så det var vi ju tvungna att ändra på så klart, därför rullade jag i helgen ner till GBG med destination Såggatan 19, och butiken Mackapär.

Mackapär som drivs av Markus, aka MXS, slog upp portarna i Göteborg 2015 och är alltså en butik som erbjuder ett schysst utbud av second hand och vintage, och givetvis en rejäl portion retrospel. Mycket japanskt dessutom. I den lilla butiken har du prylar från golv till tak och hela tiden finner du något nytt, eller gammalt, och intressant som ögonen fastnar på.

  Jag var givetvis mest nyfiken på utbudet av retrospel och spelrelaterade prylar så det var de hyllorna jag granskade mest. Den där känslan av att stå och bläddra igenom NES- och SNES-kassetter är något speciellt alltså. Eller japanska Famicom och Super Famicom för den delen då som det finns mycket av här. Vissa gröna Famicom-kassetter fångar ju speciellt min uppmärksamhet som ni kanske vet. I butiken hittas även ett torn av gamla tv-apparater med diverse spelkonsoler där den som önskar även kan provspela spel, riktigt bra grej. TV-apparaterna själva är dock inte till salu tyvärr.

  Efter att ha bläddrat igenom hyllorna och plockat på mig lite smått och gott berättar Markus att det även är fritt fram och kika in bakom kassan på lagret, där det finns mer spelprylar. Här finns hyllmeter efter hyllmeter från golv till tak fyllda med spel och konsoler från förr. Och det är här vi stöter på guld, bokstavligt talat! Eller ja, gyllene i alla fall.

  Högt upp på en hylla står nämligen den stora gyllene Super Mario som man kunde köpa via Club Nintendo i samband med Super Marios 30-årsjubileum 2015, i kartong och fint skick. En sådan cool pjäs går ju bara inte att lämna bakom sig, den måste följa med hem. Dessutom fanns här bak på lagret ett stor utbud av PC-spel i big box, något som alltid slår an en nostalgisk sträng hos mig. Jag minns själv hur vi hade ett flertal spel i big box hemma när jag var liten, där två favoriter var Red Alert 2 och Backpacker 2. Därför blev jag ju extra lycklig när jag i hyllan här bak på lagret till slut får syn på just Backpacker 2. Samma sak här, går ju inte att låta bli! Det blev ett köp.

  Så det blev sannerligen en gyllene inramning på dagens shopping på Mackapär. Det jag kom hem med till slut var alltså en stor gyllene Super Mario, Backpacker 2 big box, Super Mario World till Super Famicom i riktigt fint skick samt två kassetter Yoshi’s Egg till Famicom. Sådana kassetter kan man aldrig få för mycket av. Markus föreslog att jag skulle samla på mig så många att jag bygga en fåtölj av alla mina Yoshi’s Egg-kassetter likt den tron som finns (fanns?) på Super Potato i Tokyo. Kanske det! Inte en helt dum idé ändå alltså.

  Summa summarum är jag mycket nöjd med dagens besök, och jag kan sannerligen rekommendera ett besök hos Markus och hans butik Mackapär. Markus själv är en genuint genomgod människa som besitter mycket kunskap på området och mer än gärna hjälper till om du har frågor. Så om det så är retro i allmänhet eller retrospel i synnerhet som lockar tycker jag absolut att du ska ta dig hit.

  Har ni besökt Mackapär tidigare? Vad har ni hittat för några fynd? In och följ Spelbloggen på Facebook och kommentera där!