Speltips: Bucky O'Hare (NES)

Blogg, Speltips

Ett av mina absoluta favoritspel till NES är och förblir ett av de spelen jag minns bäst även från barndomen. Rymdäventyret med den lilla gröna haren, Bucky O’Hare! Här snackar vi pixelperfektion i 8 bitar där musik, grafik och kontroll är på en riktigt trevlig toppnivå. Ett guldkorn helt enkelt. Här nedanför är en bild på mitt egna exemplar, med utsmyckad kontroll och allt. Ska det vara, så ska det vara!

Bucky O’Hare till NES släpptes i Skandinavien 1993 vilket gör det till ett av de senare spelen till maskinen. Super Nintendo hade släppts redan ett år tidigare och NES var inne på de sista verserna. Detta gjorde ju att många kanske missade det här fantastiska spelet när det begav sig vilket gör att majoriteten av retroentusiaster upptäckt spelet på senare dagar. Men rent allmänt känns det trots allt som att många håller det högt på sina listor. Så det är ju inget bortglömt spel på något sätt, eller ”hidden gem” som man säger.

    Spelet är baserat på serietidningen med samma namn, som också finns som tv-serie. Vi följer Bucky O’Hare och hans besättning genom deras äventyr i rymden där de gång på gång stöter på problem med de ondsinta paddornas armé. Harar och paddor, ett djurparksäventyr i rymden! När spelet börjar har Toad Marshall kidnappat fyra medlemmar i Bucky O’Hare’s besättning (Blinky, Deadeye, Jenny och Willy), och fört dem till fyra olika planeter där hans paddor vaktar fångarna. Bucky O’Hare ger sig av för att rädda dem.

    Upplägget är lika simpelt som genialiskt. Fyra karaktärer ska räddas och du har fyra planeter att besöka. Den röda, gröna, blå och gula planeten. Alla med olika miljöer från eld och djungel till is. Likt Mega Man får du själv välja vilken ordning du vill, men det finns för- och nackdelar med hur man väljer. Efter att du har räddat någon ur din besättning har du nämligen möjlighet att spela som den karaktären, vilket kan ge nödvändiga fördelar för att klara specifika delar på vissa planeter.


    Kan verka enkelt, men låt inte skenet bedra. Bucky O’Hare är helt klart en utmaning att ta sig igenom! Spel från den här tiden gav dig ingen som helst vägledning eller hjälp på vägen. Allt grundar sig i trial and error och du måste bemästra diverse hopp och skott med perfekt tajming för att ta dig vidare. Du kommer dö på samma ställe flera gånger om, tro mig. Men just den här nivån av svårigheter gör också spelet så minnesvärt. Och framför allt är det en sådan belöning och total glädje när du väl ser den avslutande skärmen, ”The end”.

    Bucky O’Hare har gått och blivit ett eftertraktat spel de senaste åren, och i kombination med att spelet släpptes väldigt sen till NES är tillgången på marknaden relativt låg i dag. När spelet väl dyker upp till försäljning är efterfrågan hög och priset har rusat med åren. Ser man på säljstatistiken på sndb.se (Svenska Nintendodatabasen) så vittnar den om att du får vara beredd på att betala runt 1500 kr för ett komplett exemplar i okej skick i dag. Under 2016 såldes till och med ett mycket fint exemplar för så mycket 2400 kr. Så om ni får chansen, slå till! Det här är utan tvekan ett av de bättre spelen till NES i min mening.