Nintendotyget från Borås – Del III

Blogg

Ett stycke textilhistoria har äntligen hittat hem! Till Borås. Till mig. Ni som har hängt med här ett tag kommer antagligen ihåg min jakt på de gamla Nintendotygen från Borås Wäfveri under förra året, om inte så hittas de första inläggen i denna serie här nedan.

Nintendotyget från Borås – Del I
Nintendotyget från Borås – Del II

Borås Wäfveri hade alltså ett varierat utbud med Nintendoprodukter under tidigt 90-tal. Från påslakan och örngott till tyg på löpmeter. En rad olika Nintendorelaterade motiv, och framför allt med Super Mario i fokus. Sedan jag upptäckte detta för några år sedan har jag varit fast besluten på att lägga vantarna på någon av dessa produkter för att ha i samlingen. Efter flera förlorade auktioner fick jag äntligen en ny chans i förra veckan.

    I en Facebook-grupp med retrorelaterat köp och sälj dök det upp ett påslakan med Super Mario-motiv. I riktigt fint skick, som kunde bekräftas genom alla bilder säljaren laddat upp. Men ingen info om tillverkare så här långt. Så av ren nyfikenheten ställde jag frågan till säljaren om det fanns någon etikett på påslakanet. Och mycket riktigt, svaret tillbaka blev en bild på en etikett med logotypen för Borås Wäfveri. Motivet i fråga hade jag inte sett tidigare i och med min kontakt med Inger Ekelin, tidigare ateljéchef på Borås Wäfveri. Så det var ju en rolig överraskning. Saken var klar, den här skulle jag bara buda hem! Och det gjorde jag också. 380 kronor fick jag ge, helt klart ett rimligt pris för ett stycke textilhistoria om jag får säga det själv. Låt mig bjuda på lite bilder.

    Sambon tyckte inte att påslakanet matchade med resten i sovrummet. Så jag får väl helt enkelt hitta ett påslakan till henne också nu! Det är ju faktiskt viktigt med enhetlighet. Katten godkände det i alla fall direkt. Skämt åsido, det här påslakanet åker in i samlingen och ska ej användas. Sådana här fina skapelser ska inte slitas i onödan.