Nintendotyget från Borås – Del II

Blogg

För någon månad sedan publicerade jag ett inlägg här på bloggen som innebar startskottet på en liten resa som skulle innebära en djupdykning i så väl lokalhistoria som spelhistoria, ”Nintendotyget från Borås – Del I”

Då hade jag hittat bilder på ett Nintendotyg som enligt etiketterna var tillverkade här i Borås, av Borås Wäfveri. Nyfikenheten tog över, efterforskningen började. Och nu har jag hittat lite mer information.

Jag fick kontakt med Inger Ekelin, ateljéchef på Borås Wäfveri 1979-2005. Jag hade mailat över de bilder jag hittat och efterfrågade kort och gott om det fanns någon mer information att tillgå. Inger ringde upp mig några dagar senare och delade med sig av vad hon kom ihåg, och vad hon hade lyckats gräva fram ur arkiven.

  Det specifika tyget i fråga, med Nintendos logotyp, hade hon ingen närmare information om. Inte mer än att hon kunde bekräfta att det med största sannolikhet var ett mönster som såldes på löpmeter. Mönstret fanns noterat i arkivböckerna, men inte mer än så tyvärr.

  Däremot gjorde Inger andra tv-spelsrelaterade fynd i arkivböckerna. Hon minns nämligen att de köpte licens för Nintendomotiv, och Super Mario minns hon mycket väl. De enda bevarade spåren hon hittade dock var dessa inscannade bilder på ett påslakanset á la Super Mario och Game Boy som de tillverkat och sålt. Det här skapade ju fler frågor. Var såldes dessa? Fanns det kanske fler motiv? Ett nytt spår att följa alltså, sängkläder!

  Så jag vände mig till sndb.se, Svenska Nintendodatabasen, och började söka i arkiven med några passande sökord. Helt enkelt för att se om någon, någon gång, nämnt eller lagt upp en bild på sängkläder med Nintendo-motiv. Efter några vändor och många år bakåt hittade jag något intressant. Ett motiv jag kände igen! Där var det, påslakanet från Borås Wäfveri som Inger hittas gammal bild på.

  Jag slängde iväg ett PM till Mikael, som la upp bilden 2012, i hopp om att få lite svar. Han svarade att han fått det i julklapp någon gång runt 92-95. Han vet därmed inte exakt var det kom från. Men enligt uppgift beställde familjen, som så många andra, en hel del från Ellos på den här tiden. Så det skulle ju inte vara omöjligt att det kommer därifrån. Ännu en koppling till Borås i så fall.

  Såldes dessa sängkläder via postorder alltså? Man kanske skulle ta och försöka komma över några gamla Ellos-kataloger från den tiden och se vad man hittar.

  Borås Wäfveri, Ellos, postorder. Här känner man sig hemma! Om någon där ute sitter på mer information, sängkläder från Borås Wäfveri, Ellos-kataloger från tidigt 90-tal eller Nintendotyg så får ni gärna höra av er. Allt är av intresse.