Hallå Carl Michael "Lirod" Sahlberg, veckans spelprofil

Blogg

Den här veckan säger vi hej till Carl Michael Sahlberg! Nintendofantasten bakom smeknamnet ”Lirod” som till vardags roddar administratörsrollen på Skandinaviens ledande forum för retro á la Nintendo, nämligen sndb.se (Svenska Nintendodatabasen). Han är en samlare av rang och besitter kunskap som är av stort värde för svenska retroscenen. Så jag tog och stämde av läget för att se hur det ser ut på spelfronten för hans del idag.

Presentera dig kort för Spelbloggens läsare, vem är du och vad gör du till vardags?

  Mina två största passioner i livet, vid sidan av min familj så klart, börjar båda på bokstaven B, nämligen Bajen och Bergsala. I ärlighetens namn kommer inget närhet av Bajen men den svenska Nintendo-kulturen har i likhet med laget från Söder format mig sedan barnsben. Precis som för så många andra i min generation började spelintresset i ung ålder med Nintendo för att sedan utvecklas i takt med att PC-spelkulturen växte i mitten av 1990-talet (jag har än idag aldrig ägt någon konsol som inte varit tillverkad av Nintendo).

  Idag samlar jag på svensksålda officiella Nintendo-spel i pappkartong, det vill säga allt som främst Bergsala-importerat mellan 1981 (Game & Watch) och 2007 (slutet på Game Boy Advance). Fokus idag ligger på att få en fullständig 214-samling till NES, det fattas fyra titlar som i och för sig skulle kunna inhandlas imorgon men mitt krav på mycket bra skick gör det lite mer komplicerat än så. I övrigt är all form av Nintendo-kultur från 1980- och 90-talet intressant, exempelvis reklam, kläder och andra udda samlarobjekt. I mitt arbete som bibliotekarie kommer jag ständigt i kontakt med kulturarvsfrågor vilket fått mig att omvärdera mitt eget samlande och jag skulle vilja påstå att arbetet med sndb, Svenska Nintendodatabasen, egentligen tar mer tid än mitt eget samlande. Forumet syftar till att samla in och sammanställa all tillgänglig information om Nintendo-kulturen i Sverige, vilket återkopplar till kulturarvsfrågor som jag nämnde tidigare. För den som är på djupet intresserad av Nintendo i Sverige kan jag inte göra annat än att rekommendera forumet.

  Vilket spel har din uppmärksamhet just nu?

  Efter att ha klarat Switch-spelen Super Mario Odyssey, Mario Kart 8 Deluxe, SteamWorld Dig 2, Golf Story, Mario + Rabbids Kingdom Battle och The Legend of Zelda: Breath of the Wild samt The Master Trials, samtliga 100%, ligger fokus på The Champion’s Ballad (andra DLC-paketet till BotW) samt Stardew Valley. I övrigt borde jag ta tag i Baldur’s Gate: Siege of Dragonspear, vilket tillhör en av mina absoluta favoritspelserier. Häromdagen installerade jag Full Throttle Remastered på Steam, en annan nostalgiklassiker från mitten av 90-talet som väcker många minnen.

    

  Har du något spel som ser du fram emot?

  Oj, det är för många! Det handlar väl om främst gamla spel i backloggen som jag ser fram emot. Men för att nämna ett par, det ska bli kul att spela Dark Souls och L.A. Noire till Switch, jag ser fram emot Pillars of Eternity II som jag har ”backat” samt något oväntat Assassin’s Creed: Rogue. Jag har alltid gillat spelserien och har klarat samtliga sju huvudspel som släppts före ”Rogue” (då inkluderar jag Assassin’s Creed III: Liberation till PC) 100% så jag ser verkligen fram emot nästa kapitel. I denna takt kommer jag få prova på Assassin’s Creed Origins om fyra-fem år, vilket låter ljuvligt i mina öron. Kan också nämna att jag ser fram emot att prova de senaste DLC-paketen till Crusader Kings II, trots att jag lagt snart 400 timmar på spelet har jag inte spelat det alls sedan Conclave-paketet släpptes. I Nintendo-väg tycker jag att Nintendo Labo såg riktigt intressant ut, typiskt våra vänner i öst! Sist men inte minst ser jag verkligen fram emot The Last Night.

  Vilken är din främsta personliga prestation någonsin i ett tv-spel?

  Vilken svår fråga! Jag skulle först och främst vilja dela in spelprestationer i två kategorier, nämligen uthållighet och skicklighet. Till den förstnämnda kategorin skulle jag placera prestationer som att klara vissa spel till 100%, exempelvis Assassin’s Creed-spelen eller The Legend of Zelda: Breath of the Wild (Korok-fröna tog lång tid)! I skicklighetskategorin skulle jag i så fall lyfta fram mina plattformskunskaper även om det är svårt att hänvisa till en enskild prestation. Två olika exempel kan vara att jag klarat Super Mario Bros.: The Lost Levels och sista banan i Super Mario 3D World, Champion’s Road, med samtliga karaktärer. Ett mer nutida exempel kan vara att jag klarat den hemliga utmaningen (Trials of Heaven and Hell) efter att man klarat SteamWorld Dig 2.

  Vilken tv-spelskaraktär hade du velat träffa IRL och vad hade ni hittat på?

  Jag skulle helst strunta i spelkaraktärerna och istället mysa ett par dagar på en öde ö tillsammans med Tobias Bjarneby, Shigeru Miyamoto och ett par andra gamla rävar från Nintendo (med tolkar) samt Owe Bergsten. Martin Lindell skulle också kunna få följa med. Om vi vore tvungna att ta med en spelkaraktär så skulle kanske Tingle liva upp stämningen?

  På tal om att komma närmare spelkaraktärer så skulle jag via VR vilja förkroppsliga Henry, protagonisten i Firewatch, för att komma ett steg närmare Delilah och Wyoming i Campo Santos underbara spel. Där hittar vi förresten ett till spel jag ser fram emot, deras kommande spel In the Valley of Gods!