En Spider-Man som (nästan) är värd sin vikt i guld

Blogg

Nu i dagarna har vi fått ett rykande färskt Spider-Man till PlayStation 4 som ser ut att ta världen med storm. Lovorden haglar tätt och de höga betygen likaså, vilket har gjort att denna lilla spindel sakta men säkert klättrat sig upp på topplistorna. Själv har jag inte införskaffat mig det ännu, och kommer nog inte göra det inom en snar framtid heller. Jag behöver hålla spelschemat öppet för kommande släpp som Tomb Raider och Red Dead Redemption 2. Och för att inte tappa speltid i Fortnite så klart. Men det finns ett annat Spider-Man som alltid fångar min uppmärksamhet, och som hade varit riktigt fint att ha hemma i spelhyllan. Nämligen Spider-Man: Return of the Sinister Six till NES (Nintendo Entertainment System). Det finns dock en liten hake. Det är väldigt sällsynt, och otroligt eftertraktat. Och som om inte det var nog, ett riktigt fint och helt komplett exemplar har sålts för så mycket som 40 000 SEK här i Sverige.

Spelet dök upp på den svenska marknaden när NES var inne och sjöng på sista versen, så sent som 1994. Och det råder än i dag fortfarande oklarheter om det faktiskt var Bergsala som importerade spelet till Skandinavien eller inte. Spider-Man: Return of the Sinister Six tillhör nämligen en selektiv liten skara spel till NES som inte är märkt med regionskoden SCN som vi är vana att se här. Istället verkar det röra sig om små partier importerade spel från andra europeiska länder, i det här fallet Spanien, som sedan försetts med en svensk manual utskrivet på ett traditionellt A4-papper. A4-papper som gått och blivit ökända och högt värderade, vilket markant ökar värdet på spelen på grund av sin så sällsynta existens. Vilket gör att spel som Spider-Man: Return of the Sinister Six idag är högt eftertraktade bland samlare.

    Ser man till försäljningshistorik som finns registrerad på svenska Nintendo-databasen tillika forumet sndb.se har kompletta exemplar med den omtalade A4-manualen alltså sålts för upp till otroliga 40 000 SEK, och som lägst för 11 000 SEK. Slutpriser på 18 000 SEK och 23 000 SEK förekommer också. Allt beroende på skick så klart. Men sedan är ju spelet, och framför allt som komplett exemplar, också otroligt sällsynt och då kostar det därefter. Jag frågade Carl Michael ”Lirod” Sahlberg från sndb.se vad som gör Spider-Man: Return of the Sinister Six så speciellt:

    – Det speciella med Spider-Man: Return of the Sinister Six är att det dök upp när vi trodde att vi hade hittat alla svensksålda NES-spel med någon form av lokalisering (i detta fall en svensk A4-manual). Första exemplaret ”hittades” på Tradera i december 2012 och sedan dess har sex eller sju stycken andra exemplar dykt upp bland samlarna. Vi är idag inte säkra på vilket företag som importerade spelet men vi har våra aningar. Angående värdet så är det extremt svårt att fastställa idag, dels finns det inte lika många hardcore-samlare och dels säljs spelet allt för sällan komplett med A4-manual för att få en riktig prisbild.

    Jag har haft ett exemplar av Spider-Man: Return of the Sinister Six i mina händer en gång, här tillsammans med representanter från just sndb.se som granskar ett exemplar för att säkerställa dess äkthet. Men att jag en dag skulle äga ett eget exemplar är högst osannolikt. Kanske, kanske om jag lyckas komma över box och kassett någon gång. För boxens artwork är ändå ett av de snyggaste i NES-biblioteket i min mening, klart toppklass. Men ett komplett exemplar är inget jag jagar eller absolut känner att jag behöver i min samling. Hur som helst är det ju utan tvekan ett fascinerande stycke spelhistoria.

    Har du sett Spider-Man: Return och the Sinister Six tidigare? Har du kanske rentav spelat eller till och med ägt det själv? In och följ Spelbloggen på Facebook och kommentera där!