Den mytomspunna NES Mini

Blogg

NES Mini, Nintendo Classic Mini, Nintendo Mini Classic… Ja kärt barn har många namn. Men framför allt, de flesta har hört talas om den. Få har sett den. Ännu färre har hållit den i handen. Finns den ens på riktigt? Vad hände? Det här var ju ett av Nintendos roligaste projekt på länge! Förhandsbokningarna verkligen rullade in! Sedan stoppade man produktionen…

IMG_8479

Det började ju så bra! NES Mini presenterades under sommaren 2016 och folk blev som tokiga. En minivariant av den gamla klassiska NES-konsolen. Med 30 inbyggda spel och stöd för HDMI för att kunna avnjutas på större och modernare tv-apparater. Precis vad folket önskade! För de som inte hade viljan och/eller kunskapen att slänga ihop en Raspberry Pi med emulatorer var ju det här en drömprodukt. En officiell maskin från Nintendo, för runt 700-800 kronor. Release sattes till hösten 2016. Och förhandsbokningarna började fylla återförsäljarnas inkorgar…

    Den kom, den sågs och den försvann. Redan nu i april kom alltså dödsdomen för den lilla maskinen. Tillverkningen stoppades. ”Det var aldrig menat att NES Classic Edition skulle vara en pågående och långsiktig produkt. Men på grund av en stor efterfrågan lade vi till några extra transporter utöver det vi ursprungligen hade planerat för.”, förklarade Nintendo då.

    IMG_8755

    Det gick nästan att höra den stora massans avgrundsvrål av besvikelse. Samtidigt som man kunde ana auktions-gamarnas hånskratt från deras hålor. Hög efterfrågan och låg tillgång var precis vad dom önskade. En NES Mini kan i dag säljas för över 2000 kr på diverse köp- och säljsidor.

    IMG_0101

    Men jag då? Jo då, sent en vinterdag levererades den hem till mig. Så jag är ju lycklig! Den står inkopplad och alltid redo i maskinrummet under tv:n i vardagsrummet. Personligen tycker jag att det är en fantastisk liten maskin som är lätt att dra igång när som helst. Även fast jag föredrar ”the real deal” så är det ju något visst med att lira 8-bit på 55″! Hade det bara följt med lite längre sladd till originalkontrollen hade det varit full pott, 70 cm från tv:n är inte optimalt… Som tur är har det kommit många bra alternativ med förlängningar och tredjepartskontroller, vilket gör upplevelsen lite behagligare.