Bota abstinensen nu efter hockey-VM

Blogg

Hockey-VM är över för den här gången och Sverige står som världsmästare! Där står vi nu, när festen över och det är dags att återgå till vardagen. Abstinensen börjar klia och du går och vardagsdrömmer om power play, slagskott och tekningar. Du kanske har NHL 17 liggandes men är sugen på något nytt? Eller gammalt för den delen… Låt mig presentera bästa medicinen mot hockey-baksmällan. Elitserien 96 till SEGA Mega Drive och Blades of Steel till NES.

Foto 2017-05-22 20 30 42

Nu ska jag verkligen passa på att understryka att jag inte är något så värst sportintresserad egentligen, inte mer än på en rent allmän nivå. Men tro mig, även i min samling förekommer det sport-spel. Nu när hockey-VM har passerat tycker jag det är hög tid att damma av dessa godingar.

  Foto 2017-05-22 20 38 33

  Elitserien 96 först, ett av de mest sålda spelen till SEGA Mega Drive i Sverige. Släpptes 1995 och utvecklades av EA Sports. Lagen du kan välja att spela med är AIK, Brynäs IF, Djurgårdens IF, Färjestads BK, HV71, Leksands IF, Luleå Hockey, Malmö IF, Modo, Rögle BK, Västerås IK och Västra Frölunda HC. Här finns alla element man kan önska av spännande svenska sammandrabbningar, allt från slagsmål till matchanalyser av Tommy Töpel. Som fodralets baksida säger ”Har du drömt om att spela i samma lag som Håkan Loob eller Raimo Helminen?”. Ja vem har inte gjort det. Klassiker!

  maxresdefault-3

  Sedan har vi då Blades of Steel. Utvecklat och utgivet av Konami, spelet släpptes 1990 i Skandinavien. Här är vi inne på NHL-territorium. Det finns åtta lag att välja mellan men det finns ingen direkt spelmässig skillnad mellan lagen förutom färgen på speldräkten. Lagen du kan välja mellan är New York, Chicago, Los Angeles, Montreal, Toronto, Edmonton, Vancouver och Minnesota.

  Foto 2017-05-22 20 36 51

  Här har vi ett spel där vi verkligen snackar raka rör utan krångligheter. Många regler är bortplockade, offside exempelvis, för att istället ge rum åt snabba och enkla matcher. Vilket gör det hela väldigt underhållande. Räkna med tvåsiffriga slutresultat. Personligen föredrar jag Blades of Steel då det just är snabbt och enkelt att dra igång, och man kan utan problem spela flera matcher på rad.

  1024x768-action

  Du kan också plocka upp det här spelet relativt billigt idag, några hundralappar för ett komplett exemplar i bra skick. Som hittat! Det ska ju också nämnas att Konami var riktigt vassa när det kom till musik och ljud i deras spel. Många ljud återanvändes också så den som spetsar öronen känner säkerligen igen publikens jubel från exempelvis Track & Field II, som för övrigt är ett annat riktigt bra sportspel. Men det tar vi en annan gång. Låt oss avsluta med att lyssna på intromusiken till Blades of Steel, här har vi nostalgiskt örongodis!