Besökte VR-arkaden Virtual Lion i Borås

Blogg

I början av december slog Virtual Lion upp portarna på central adress här i Borås. Stans nya spelställe som ägarna själva beskriver som Borås första VR-park. En arkadhall för 2019 helt enkelt. I sällskap med min yngre bror begav jag mig i helgen ner för att avnjuta en timme i lokalen för att se vad som erbjöds.

Här hittas bland annat fyra fullt utrustade VR-stationer med HTC Vive och handkontroller, och varje station huserar i var sitt bås med några kvadratmeter var som ger bra svängrum. Den ena stationen är dock extra stor och speciellt anpassad för multiplayer, exempelvis escape rooms. Något som är riktigt smidigt, och uppskattat, är att headseten också är trådlösa. Något som verkligen förstärker rörligheten och känslan av frihet i spelen.

Vi blev inkastade direkt och fick en genomgång av Virtual Lions grundare Kim Strandberg som visade och rekommenderade titlar ur biblioteket, och här finns det över 90 spel i välja och vraka mellan. Vi valde att primärt att fokusera på de titlar som har stöd för multiplayer och först ut blev en runda i Arizona Sunshine. En klassisk first person shooter där det gäller att överleva vågor av zombies.

  Arkadkänslan var verkligen on point och det tog inte lång tid innan man kom in i det och stod och varvade mellan gevär och pistol och eliminierade zombies på löpande band. Perfekt uppvärmning också vill jag påstå för att bekanta sig med VR-kontroller. Det blev inga high scores direkt, men vi fick bra kläm på det till slut, tyckte vi i alla fall. Och jäklar vad det hugger till i magen när man vänder sig om och har en zombie precis i ansiktet. Det här kommer jag absolut lira igen.

  Det spel vi helt klart spenderade längst tid i blev Loco Dojo, som närmast kan beskrivas som ett partyspel med brädspelsupplägg där man utmanar varandra i en hel uppsjö mini games. Här handlar det om att ta sig genom brädet och samla poäng, för att slutligen få sitt svarta bälte och ta sig in i templet i mitten. Vi fick fånga fisk med krabbklor, rida gris, stapla mullvadar, skjuta hamburgare med ormpilar, fånga grisar, slå fladdermöss med korv-nunchuks, stampa på kryp och så vidare. Låter det galet? Det var det också. Riktigt skoj partyspel, som tog en bra stund att spela också. Tyvärr snubblade jag på mållinjen och lillbrorsan tog till slut hem segern med en hårsmån. Revansch nästa gång!

  Så här kan det se ut när man försöker försvara sin picknick från invaderande kryp.

  Sedan tog vi givetvis några rundor i Beat Saber som en final på vårt pass. Nya favoriten, helt klart. För en som älskade Guitar Hero och Rock Band när det begav sig blev det här ett kärt återseende, fast bättre. Grymt bra utbud av spelbara låtar också, så där stod vi och vevade våra blå och röda ljussablar och slog matchande block i takt till musiken.

  Checka in vilken stil vi har bara, synkade också!

  I lokalen hittar man även spelstationer med mer klassiska konsoler vid sidan om VR. Både nytt och gammalt. Här finns nämligen både Xbox One och Super Nintendo Classic Mini att tillgå. Riktigt bra utbud om jag får säga det själv.

  Kim och gänget har verkligen lyckats skapa en otroligt trevlig lokal som bjuder in till många timmar spelande. Kul att se också att de har fått till det på en så central adress i stan, vilket gör det lätt att svänga förbi både mer eller mindre spontant. VR-stationerna är påkostade och ger en verkligen möjligheten att upptäcka nya spelmöjligheter som man har svårt att få till hemma. VR är ju fortfarande otroligt kostsamt. Kul initiativ, och lovande driv. Hit kommer vi absolut återvända.

  Har ni besökt någon VR-arkad tidigare? Blir ni kanske sugna på att planera ett besök till Borås? In och följ Spelbloggen på Facebook och kommentera där!