Årets loot från Retrospelsmässan i Göteborg

Blogg

I dag innebar starten för årets upplaga av Retrospelsmässan i Göteborg. För första gången pågår nu mässan i två dagar, både lördag och söndag, men jag valde att enbart besöka i dag lördag. Portarna slog upp vid kl. 10 på förmiddagen och på bilder som arrangörerna delade med sig av på sociala medier ringlade kön långt, långt, långt och prydligt från Bananpiren och bort genom Frihamnen. Jag och sambon landade strax innan kl. 12, hittade parkeringsplats precis utanför och möttes av en öppen entré. I och med lokalens enorma ytor, och moderna betallösningar som Swish, hade kön snabbt bearbetats så det var bara att kliva in. En riktigt bra start helt enkelt.

Bananpirens hangarliknande lokal och tillhörande ytor sväljer som sagt väldigt mycket besökare, och mycket besökare var det. Mässan är enormt populär och när vi tog vårt första varv vid lunchtid var det trångt med folk genom hela marknadsdelen. Kul att se ändå!

  Utanför den stora hallen hittas mässans matområde med food trucks likt förra året. Gott om variation och mycket intressant att välja på. Vidare in i den anslutande lokal som förra året fick öknamnet Växthuset, på grund av värmeböljan och extrema temperaturer. I år var det svalare klimat som tur var och här hittades mässans arkad- och flipperhall. Här möttes man av en riktigt charmig ljuddimma med bekanta ljud från maskinerna, och intresset var utan tvekan stort. Varenda spel var upptaget när vi var inne första svängen så vi stod mest och betraktade utbudet och följde andras framgångar, och motgångar.

  Efter en bowl med sweet, sour & spicy noodles från Rollin’ Bistros begav vi oss in i stora hallen igen för att djupdyka i utbudet och fortsätta shoppingen. Som jag nämnt tidigare så hade jag inget specifikt på önskelistan i år, vilket var ganska skönt. Det blev att förkovra sig i det som erbjöds och helt enkelt slå till om man såg något intressant. Alltid hittar man ju något! Fast, det fanns faktiskt en sak som jag insåg att jag var ute efter. Ett stycke tidning från Nintendos Videospelsklubb som jag insåg att jag saknade. Efter lite grävande och förfrågningar visade det sig att konnässören KCL satt med precis det numret jag var ute efter, och det blev ett köp. Tack KCL! Vi återkommer till den tidningen i framtiden.

  Här hittades även en intressant skapelse med en minst lika intressant prislapp. Något så ovanligt som en amerikansk prototypkassett för Mr. Gimmick! Ska bli spännande att se om den gick till försäljning till slut, och i så fall till vilket pris.

  Så, årets loot då! Något av de första jag sprang på som jag inte kunde låta bli att köpa var två Famicom-kassetter med Yoshi som jag hittade hos de sköna grabbarna från Gillestugan Podcast. Jag har ett antal sådana här sedan tidigare men har en tendens att köpa de jag kommer över. De är allt som oftast billiga och samtidigt så otroligt snygga, och samlingen behöver ju växa.

  Sedan blev det två nya kompletta NES-spel till samlingen. Två riktiga klassiker som jag länge velat ställa i hyllan. Shadow Warrior/Ninja Gaiden och Mega Man 2 är båda enormt bra spel, och äntligen tar dom plats i hyllan här hemma.

  Plockade även upp förhandsbokade exemplar av Tillbaka till Nes-Tiden på Blu-Ray som blivit verklighet tack vare en lyckad Kickstarter. Kul att äntligen se den färdiga produkten, snyggt jobbat av alla inblandade.

  Sist men absolut inte minst hittade jag som sagt den tidning från Nintendo Videospelsklubb som jag letade efter. Vi återkommer förhoppningsvis till den någon gång här i framtiden.

  Retrospelsmässan är verkligen ett fantastiskt arrangemang och arrangörerna ska ha all heder. Men jag kan ändå inte undgå att peta in några tankar om lokalen när det väl kommer till kritan. Det har diskuterats förr och jag förstår att det är svårt att hitta passande lokaler under rätt förutsättningar för detta ändamål i Göteborg, men lokalen lämnar tyvärr en del att önska. Storleken är ju visserligen en fördel, som gör att man aldrig behöver oroa sig för långa köer. Men den ger samtidigt en mindre charmig inramning på mässan med sitt bara asfaltsunderlag, varmgula belysning, allmäna industrifeeling och avsaknad av riktiga toaletter. Området där tävlingar och konserter håller hus känns inte direkt inbjudande och många går nog miste om det som erbjuds där. Man har trevligt på mässan, det har man. Men lokalen är ändå något av en nagel i ögat i sammanhanget. Retrospelsmässan förtjänar det bästa, och jag tror inte Bananpiren är det bästa för den här mässan. Jag längtar efter att se hur mässan fortsätter utveckla sig i framtiden!

  Sammanfattningsvis var det en lyckad mässa i år igen. Marknadesdelen och shoppingen i all ära men något av det roligaste är ju att springa på alla bekanta ansikten. Snacka spel och bara umgås. Vissa träffar man ju endast vid sådana här tillställningar så det blir alltid ett antal trevliga återseenden. Det finns så många eldsjälar och sköna profiler som rör sig i dessa retrospelskretsar, det är ett fantastiskt community. Tack alla inblandade!

  Om inte tidigare, så ses vi nästa år igen!

  Var du på Retrospelsmässan? Shoppade du något kul? In och följ Spelbloggen på Facebook och kommentera där!