Årets bästa tv-spel 2019, min topplista

Blogg

Spelåret 2019 kanske inte går till historien som det mest innehållsrika eller minnesvärda, men för den delen har det inte varit ointressant. Givetvis märks det av att vi befinner oss i slutet av en generation och nästa fas med nya konsoler väntar runt hörnet, och med det en hel rad nya efterlängtade speltitlar. Så nästa år kommer ju bli riktigt intressant på spelfronten, det kan vi vara säkra på.

Men innan vi kommer dit måste vi givetvis stanna upp en sekund och summera året som gått för att plocka ut de guldkorn till spel som glänst lite extra under året. Så, här kommer helt enkelt mina personliga favoriter från spelåret 2019.

  6. Luigi’s Mansion 3

  Nintendo Switch

  Nintendo kan det här med trevliga familjevänliga spel som går hem hos en bred publik, det är sedan gammalt. Även när det gäller spel av det lite läskigare slaget har det visat sig. Luigi’s Mansion 3 är ett lysande exempel från året som bevisar just detta. Den populära spelserien fick till slut sin efterlängtade uppföljare och togs emot varmt av så väl recensenter som spelare. Spelet är fyllt av pussel och dolda hemligheter med noga balanserad svårighetsgrad vilket gör att går hem hos yngre och äldre publik. Ett måste om man äger en Nintendo Switch.

  5. The Outer Worlds

  PlayStation 4, Xbox One, Windows

  Årets stora rymdepos från Obsidian Entertainment bjuder på ett färgstarkt äventyr som tar dig runt galaxen i en alternativ och imperialistisk framtid. Här är det rymdkolonier och storföretag som bestämmer. Har du spenderat och njutit av många timmar Fallout och Borderlands kommer du känna dig som hemma i The Outer World. En riktigt underhållande looter shooter som bjuder på action med en arsenal som består av så väl konventionella och högst annorlunda vapen som du får använda mot den fauna av varelser som kommer i din väg.

  4. Star Wars Jedi: Fallen Order

  PlayStation 4, Xbox One, Windows

  Äntligen ett nytt single player-spel i Star Wars universum. Ett riktigt bra sådant också! Respawn Entertainment har verkligen lyckats fånga miljöerna och karaktärerna som man förväntar sig, och dessutom placerat äventyret i en väldigt intressant epok. Vi befinner oss fem år efter Order 66 och tar rollen som Cal Kestis, en av få överlevande Jedi padawans som dras in i uppdraget att lokalisera fler överlevande jedis och bygga upp ordern på nytt. Vilket tar dig på en fantastisk och utmanande resa från planet till planet. Men framför allt, att svinga en ljussabel blir aldrig tråkigt.

  3. SteamWorld Quest

  Nintendo Switch, Windows, Linux, macOS

  Ett turbaserat RPG-kortspel á la fantasy och steampunk. What’s not to like? Ett av årets riktiga pärlor som jag hade svårt att lägga ner, och när det var över ville jag bara ha mer. Svenska Image & Form hittade ännu en ny vinkel på sitt universum med SteamWorld, som resulterade i ett charmigt äventyr som bjuder på beskärda delar av både utmaningar och humor i en riktigt skön balans. Här går det inte bara att ånga på utan du behöver hela tiden finslipa ditt party och dess kort för att avancera i storyn. Ett fantastiskt äventyr som måste upplevas.

  2. Untitled Goose Game

  Nintendo Switch, PlayStation 4, Xbox One, Windows, macOS

  Mess with the honk, you get the bonk. Från ingenstans dök den upp, den förargerliga gåsen vars enda mål är att ställa till det för folk. Avskydd av en hel by, älskad av hela internet. Att något så enkelt kan vara så otroligt charmigt och underhållande visar på att det inte krävs miljonbudgetar för CGI för att leverera ett bra spel. I enkelheten hittas det geniala. Simpel och tecknad grafik, en gås och en to-do-list. Mer behöver det inte vara för att en ny legend ska vara född. En succé som nu gör att gåsen vandrar in till fler plattformar. HONK!

  1. Death Stranding

  PlayStation 4

  Ett på förhand favorittippat spel som lyfts fram av en flera år lång hype av sällan skådat slag med flera tunga namn i rollistan och Hideo Kojima bakom spakarna. Men personligen blev jag nästan mättad innan release och kände inte alls något sug av att vandra runt och leverera paket. Nu i efterhand skäms jag över min inställning. Det var länge sedan ett spel berörde mig som Death Stranding lyckades göra. Den stora vida världen, kopplingarna till andra medspelare, karaktärerna, musiken, den komplexa storyn. Så annorlunda men ändå bekant. Så mystiskt men ändå begripligt. Och, det enda spel som fick mig att fälla tårar i år.