Testar Beyond Medusa's Gate, escape room i VR á la Assassin's Creed

Blogg

Vi befinner oss i en enorm underjordisk grotta vid Egeiska havet. Året är 445 före Kristus och vi följer spåret efter Argonauternas mytomspunna skepp Argo som enligt uppgift ska vara förankrat och bortglömt i grottans djup tillsammans med en värdefull artifakt. Vi är fyra rekryter som tagit oss an uppdraget. Det första som möter oss är mörker. Ett trångt rum. Ensamma och avskilda från varandra. Ett svagt ljus från en fackla flimrar i hörnet och söker uppmärksamhet. Jag plockar upp facklan, acklimatiserar mig. Genom mitt headset frågar jag mina kompanjoner om de ser vad jag ser. Här börjar vårt äventyr.Beyond Medusa’s Gate är ett escape room i virtual reality för två eller fyra spelare som är baserat på den välkända spelserien Assassin’s Creed. Det är det andra i ordningen från Ubisoft, som följer upp Escape the Lost Pyramid från förra året. Då hämtades miljöerna från Assassin’s Creed Origins och placerade spelarna i Egypten. Den här gången följer vi istället de historiska fotspåren från senaste Assassin’s Creed Odyssey och finner oss själva i antikens Grekland.

    Vi bjuds på en rad kluriga utmaningar som övervinns genom samarbete och kollektiv problemlösning. Vi tar oss an prickskytte med pilbåge, klättring, enorma pussel och manövrerar vid ett tillfälle en enorm ballista på skeppets däck. Här gäller det verkligen att kommunicera. Man slås snabbt av hur naturligt man hanterar och rör sig i den virtuella miljön. Jag greppar efter krukor på golvet och klättrar upp på väggar precis som man hade gjort i verkligheten, de höga höjderna ger till och med ett sug i magen. Det är som på riktigt, på låtsas. Det enda som egentligen saknas är en större portion parkour á la Assassin’s Creed. Men då hade nog risken för åksjuka samtidigt varit större.

    Beyond Medusa’s Gate tar verkligen vara på möjligheterna som ett escape room i virtual reality innebär och man blir lätt hänförd av miljöerna och utmaningarna. Lösningarna är sällan självklara men vi finner oss aldrig heller helt handfallna. Vi klockar in på strax under en timme och seglar till slut ut från grottan som hjältar. Just Assassin’s Creed fungerar klockrent för konceptet och man blir direkt nyfiken på mer. Det här är inget tv-spel. Det här är en upplevelse.

    Kan varmt rekommendera att testa det här, det var riktigt utmanande och roligt. Just nu är Virtual Lion i Borås enda VR-arkaden i Sverige som erbjuder Beyond Medusa’s Gate, där finns också Ubisofts första virtual reality escape room Escape the Lost Pyramid för den som är intresserad. Tumme upp från mig!

    Har du provat escape room i virtual reality tidigare? In och följ Spelbloggen på Facebook och kommentera där!