Spelbranschen svarar på Trumps våldsvideo

Blogg

Efter den fruktansvärda skolskjutningen på Sandy Hook Elementary School i Orlando nu senast höjdes röster än en gång för hårdare vapenlagar i USA. Donald Trump valde dock att slå dövörat till och valde istället att skifta fokus och peka mot spelbranschen, mer specifikt att våldsamma dator- och tv-spel skulle vara en bakomliggande faktor till dessa våldsdåd.

Som en följd av detta bjöd Trump därför in representanter från spelbranschen för att diskutera spelvåldet. Bland annat medverkade Mike Gallagher (ordförande på Entertainment Software Association), Strauss Zelnick (från Take-Two Interactive) och Robert Altman (chef på Zenimax). Någon press var inte inbjuden men några av de som närvarade har i en intervju med The Verge berättat att mötet kretsade kring hur Trump med delegation tyckte att spelindustrin skulle ta sitt ansvar och lösa problematiken med våldsamma spel bland unga. I samband med detta visades även klippet här nedanför upp för att visualisera hur våldsamma dator- och tv-spel ser ut i dag.

  Utan tvekan är det ju grova scener vi får se, som absolut inte är något för barns ögon. Med den grad av realism vi nått med dagens spel blir det ju givetvis extremt. Men en vuxen människa i sina sinnes fulla bruk kan särskilja fiktivt våld mot verkligt sådant. Det är inget problem. Utöver det existerar ju även kontroll genom tydliga åldersgränser på spel, världen över. Det är inget nytt koncept. Ändå vaknar denna eviga debatt om spelvåld upp lite då och då. Av oroliga föräldrar som inte sätter sig in i sina barns spelande, eller världsledare som söker syndabockar.

  Det är ju dock uppenbart att problematiken grundar sig i något annat när skolskjutningar per se förekommer mer frekvent i USA än något annat land i världen. Även fast samma spel säljs världen över. Våldsamma spel föder inte våldsamma människor per automatik. Den frågan har varit på tapeten gång på gång och har visat sig vara mer komplex än så.

  Förr var det videovåldet som oroade en hel generation, och innan det var det rockmusiken, och innan det något annat. Det kommer alltid finnas en motpol till det sansade. Jag förespråkar inte att våld är ett absolu nödvändigt element i ett spel, men då spel allt som oftast speglar den samtid och verklighet vi lever i så kommer fiktivt våld vara ett inslag vi får leva med. När den här debatten vaknar till liv på nytt gäller det bara att komma ihåg att spelens värld innehåller bra mycket mer intryck och lärdom än blod och våld. Spel väcker känslor, och det är ju precis det som är meningen.

  Det tyckte även Games for Change, och som ett svar till vita husets potpurri av våldsamma spelscener har det istället valt att klippa ihop en egen film som visar spelvärldens fantastiska utbud från ett annat håll. Kika in klippet här, visst är det vackert så sig.

  Och kom ihåg nu:

  Video games don’t cause violence. Lag does.