Speedrun! I dag startar SGDQ 2017

Blogg

Med start i dag söndag 2 juli har vi nu en hel vecka framför oss med Summer Games Done Quick 2017, världens största event för speedruns! Hela kalaset sänds dygnet runt, i år direkt från Minneapolis. Speedruns i alla dess former i dagarna sju helt enkelt! En av årets stora höjdpunkter.

maxresdefault-5

Intresset för speedruns har verkligen exploderat de senaste åren, tillsammans med let’s play på diverse videoplattformar. Att se andra spela, och framför allt bemästra, titlar man själv drömmer om ger en form av samhörighet. Som att man spelar tillsammans. Även fast man inte fysiskt befinner sig på samma plats. Och Summer Games Done Quick och vintervarianten Awesome Games Done Quick (förkortat SGDQ och AGDQ) är som sagt de största eventen för speedruns. Spel som ska klaras till 100%, spel som ska nå credits så fort som möjligt, spel som ska bete sig som det inte är tänkt. Här får vi se allt.

  AGDQ

  Utöver att se folk klara spel snabbare än vad som är möjligt är arrangemangets stora poäng insamling av donationer till välgörande ändamål. Och det med bravur! AGDQ 2017 som gick av stapeln i vintras drog in häpnadsväckande 2,2 miljoner dollar(!) till Prevent Cancer Foundation. Och i år kommer de insamlade pengarna gå till Doctors Without Borders.

  maxresdefault-6

  Ett av de många spel som ska spelas under dessa dagar är svenska Alwa’s Awakening! Ett av mina absoluta favoritspel. Det får man ju bara inte missa! Fredag 7 juli får vi se om det blir ett nytt världsrekord från svenska speedrunnern InfestedRiche. Missa inte!

  Länkar och highlights från tidigare event nedanför:

  Schema för SGDQ 2017

  Mer information