Snabbhet i fokus när ESA spelar för välgörenhet - Intervju med Edenal

Blogg

European Speedrunner Assembly är en återkommande festival för speedrunning där hundratals spelare samlas och streamar när de tar sig an och bemästrar spel på snabbast möjliga sätt, samtidigt som man samlar in pengar till välgörenhet. I år sänds ESA Summer från Malmö och pengarna som samlas in kommer gå till svenska Alzheimerfonden.

Jag kikade in schemat för årets ESA Summer och kände direkt att årets upplaga ser ut att bli något alldeles extra kul att följa. Spelmässigt ser det ut att bli en ritkigt bra blandning från retro till nysläpp, och sett till vilka speedrunners som kommer vara med finns det många starka namn. Såväl internationella som svenska.

Men vad är ESA egentligen? Och vilka är det egentligen som står bakom det här fenomenet? Jag var nyfiken och sökte svar. Jag vände mig därför till någon som kan ge svar på dessa frågor, och vem passar inte bättre inte bättre än mannen som varit ledande arrangör av eventet sedan 2013. Han går under namnet Edenal.

  Foto: Michael Kire

  Presentera dig själv för läsarna, vem är du?

  Mitt namn är Fredrik, men inom speedrunning så är jag mer känd som Edenal. Ett namn som jag har tagit ifrån en Metroid Remix. När jag bestämde mig för att engagera och börja med speedrunning ville jag distansera mig från tidigare online communities och nicknames vilket jag förövrigt anser är hälsosamt att göra med jämna mellanrum. Jag var då i 20-årsåldern när det begav sig och idag är jag 31 år gammal med fru, två barn, två katter och en igelkott.

  Inom ESA har jag varit med sedan uppstarten. Första året skötte jag det mesta av de tekniska delarna med streamen. Efterföljande år, 2013, tog jag över som ledande arrangör och har behållit den rollen sedan dess.

  För ordningen skull måste jag fråga, heter igelkotten möjligtvis Sonic?

  Igelkotten heter tyvärr inte Sonic utan Ivar. Efter Fem Myror Är Fler Än Fyra Elefanter!

  Foto: Michael Kire

  För den som inte hört om det tidigare, vad är ESA?

  ESA, eller European Speedrunner Assembly är en festival för speedrunners med en stor livestream för välgörenhet. Under 10 dagar samlas uppskattningsvis 700 personer från hela världen i Malmö för att dela med sig av hobby, speedrunning. Under åren har eventet växt från drygt 20 personer i en källarlokal till en 10-dagars festival där vi bland annat ställer ut CRTs, gamingdatorer, skärmar, flera dussin arkadspel och givetvis obegränsat med mjukglass och popcorn till alla. Utåt sett är givetvis fokuset på välgörenhetsstreamen, över 7 dygn fullproppat med underhållning till förmån för Alzheimerfonden.

  Hur skulle du beskriva ESA Summer 2019 för den som nyligen börjat intressera sig för speedrunning?

  Av de större speedrunningeventet är det definitivt något att hålla ögonen på. Speciellt om man har en förkärlek för PC-spel som dominerar på ESA. På alla sätt och vis är ESA väldigt like SGDQ, så vill man ha mer av det så är det bara att ratta in kanalen på Twitch!

  Foto: Michael Kire

  Foto: Michael Kire

  Foto: Michael Kire

  Nu när det samlas så många fantastiskt duktiga speedrunners på en och samma gång under ESA Summer 2019, vilka bör man ha ett extra öga på?

  Det är faktiskt sällan som de stora dragplåstren är de jag kommer ihåg efter ett event, det är de oväntade spelen eller ögonblicken och personligheterna som brukar göra det för mig. Men tio snabba att hålla koll på under ESA Summer 2019 är:

  Perfect Dark
  Monster Hunter World
  The Last of Us
  Dora the Explorer (Helt seriöst… Missa in det!)
  Awful Games
  GTA: Vice City
  Geoguessr
  A Link to the Past (med Crowd Control)
  Super Mario Sunshine
  NES-blocket

  På tal om minnesvärda ögonblick, vad har du för några guldkorn från tidigare events?
  Mycket av det jag minns händer utanför streamen. Men några moment på streamen som jag minns är:

  Vad brukar era insamlingar landa på efter ett event? Hur mycket har ni totalt skänkt till välgörenhet genom åren?
  Våra insamlingar har växt stadigt de senaste eventen. Vi är inte riktigt ikapp Games Done Quick ännu, men det är helt OK. Vi jobbar med helt olika förutsättningar. Totalt har vi samlat in drygt 4 miljoner kronor över årens lopp. Men vi hoppas att enbart detta sommareventet skall inbringa över en miljon till Alzheimerfonden. Vi några nya äss i rockärmen som vi att visa snart!

  ”I ett tidigare skede hade vi problem med att hitta en välgörenhet som ville ta emot våra pengar”

   

  Är det olika organisationer som ni donerar till från år till år?

  Vilken välgörenhet vi väljer är olika från år till år. Vi samlade länge in pengar till Rädda Barnen, i just det fallet handlade bytet om två saker. Främst ville vi inte bli enbart förknippade med Rädda Barnen och sen fick vi stark feedback på att många ville se en välgörenhet som riktade sig mer emot forskning. Det blev även svårt för oss att motivera varför Rädda Barnen valt att lägga en stor del av sina resurser på utanförskapsområden i USA.

  I ett tidigare skede hade vi problem med att hitta en välgörenhet som ville ta emot våra pengar (hur sjukt det nu än låter). Det enda vi behöver är ett PayPal-konto att sätta in pengarna på. Det beror på att donationstrackern har det som krav och flera svenska organisationer (bland annat Rädda Barnen, Läkare utan Gränser och WWF) hade inte möjlighet eller ville inte skapa ett konto. Vilket jag har förståelse för när majoriteten av pengarna som kommer in till de större organisationerna är statliga bidrag så behöver man inte lägga energi på privata insamlingsinitiativ.

  Både Alzheimerfonden, Movember och tidigare den amerikanska grenen av Rädda Barnen är fantastiska att arbeta med. De är mycket engagerade i det vi gör! Vi har i dagsläget inte bestämt oss vilka vi kommer samla in pengar för i framtiden, troligtvis fortsätter vi med Alzheimerfonden nästa sommar.

  Foto: Michael Kire

  Foto: Michael Kire

  Foto: Michael Kire

  Jag har hört talas om en e-sportarena i Växjö? Berätta mer!

  Esportarenan som blev en renodlad arkadhall och fick namnet Smålands Spelhall. Inte lika välfylld som Pinballseye i Borås direkt, men det är ett sätt för oss inom ESA att sysselsätta oss under perioderna vi inte aktivt arbetar med nya speedrunningevent. Dessutom så ser vi alltid till att ta med alla spel till våra ESA-event runt om i Sverige. Det finns andra aktörer i Växjö som satsar på nystartade esportscenter med fokus på typiska esports-titlar och datorer men deras verksamhet har ännu inte kommit igång.

  Tack så mycket för dina svar Edenal, jag önskar er all lycka till under årets event! Missa inte att kika in ESA Summer nu, från 19 juli till 28 juli. Deras livestream hittar du på Twitch.

  In och följ Spelbloggen på Facebook och kommentera där!