Nu finns Rayman till Super Nintendo

Blogg

Ja du, den rubriken trodde jag aldrig att jag skulle få knacka in. Nu när det är 2017 och allt. Men det stämmer faktiskt! En tidig prototyp av vad som skulle bli Rayman till Super Nintendo har åter igen fått se dagens ljus, efter 24 år i glömska.

Det hela började i höstas när Michel Ancel, en av spelutvecklarna bakom Rayman, hittade kassetten som innehöll en väldigt tidig prototyp av deras Super Nintendo-version av Rayman. Spelet lades ner tidigt under utvecklingen för att istället fokuseras för release till Playstation 1, Atari Jaguar, Sega Saturn samt PC. Inga kassetter här inte. CD-ROM var framtiden!

Michel Ancel publicerade några bilder av prototypkassetten samt spelet på sin Instagram för att världen skulle få beskåda denna glömda lilla spelskatt. Omar Cornut, grundare av spelstudion Lizardcube, såg bilderna och ville ta det längre än så. Han bad om att få låna kassetten för att bevara kassettens innehåll till framtiden. Dumpa kassettens ROM som det så fint heter. Ancel sa ja, skickade kassetten till Cornut, som nu har gjort spelets ROM tillgänglig för nedladdning på nätet. Grattis världen.

    Så nu finns Rayman till Super Nintendo! Typ. Spelet var som sagt i ett väldigt tidigt stadie så det hela består egentligen av en liten bana utan fiender och prylar. Den som vill testa behöver en emulator på sin dator, och sedan finns spelet att hämta från Cornuts Dropbox