Mytomspunna SimCity till NES återställt efter 27 år

Blogg

Om du gillar SimCity kan jag meddela att tomten kom med en extra oväntad julklapp i år, då den mytomspunna och förlorade NES-versionen av spelet nu dykt upp och visats upp för allmänheten tack vare The Video Game History Foundation.

SimCity till NES har faktiskt visats upp en gång tidigare, på Winter Consumer Electronic Show 1991. Alltså för nästan 30 år sedan. Men efter mässan förblev det knäpptyst och någon NES-version släpptes aldrig, SimCity släpptes istället till SNES i april 1991.

Men för några år sedan dök det upp två stycken spelbara prototypkassetter i en spelbutik i Seattle, som sedan hittade till spelmässan Portland Retro Gaming Expo. På mässan lyckades då The Video Game History Foundation få till en deal för att framställa en digital kopia av SimCity för NES, för framtida arkivering och för att säkerställa kassettens innehåll.

Frank Cifaldi från The Video Game History Foundation beskriver NES-versionen i ett blogginlägg som publicerades nu under julhelgen och bjuder på mycket intressant läsning. Enligt Cifaldi var prototypen långt ifrån ett färdigt spel eftersom det hade en del kritiska fel, typografiska missar och i viss mån även saknat innehåll. De flesta funktionerna var dock närvarande och det var helt spelbart. Bortsett från skillnaden rent grafikmässigt var SimCity till NES väldigt lik versionen till SNES, med samma upplägg och funktioner.

En annan trevlig överraskning med prototypkassetten var dess unika och tidigare okända soundtrack av Soyo Oka, kompositören som ligger bakom musik till bland annat Super Mario Kart, Pilotwings och dessutom SimCity till SNES. Men då hon komponerade musiken specifikt för varje plattform återfanns här alltså tidigare okänt material. Faktum är att endast ett spår, Metropolis Theme, återfinns i de båda versionerna.

Så för som är intresserad kan jag varmt rekommendera att läsa Frank Cifaldis blogginlägg, och även kika in klippet här ovan med massor av gameplay från spelet som The Video Game History Foundation har publicerat.

Har ni lirat mycket SimCity tidigare? Tror ni det hade varit en succé till NES? In och följ Spelbloggen på Facebook och kommentera där!