Ladda upp inför fotbolls-VM i retrostil

Blogg

Fotbolls-VM är här och redan i dag är det avspark borta i Ryssland. Analyserna är gjorda, butikerna är fyllda med prylar, uteserveringarna är möblerade och storbildskärmarna är kalibrerade. Men du kanske inte känner dig helt uppvärmd ändå? Spelnerven kittlar men du är kanske mättad på realismen i FIFA? Låt mig därför komma med fyra retrospelstips för att komma in i rätt sinnesstämning!

Då jag inte är någon fotbollskonnässör själv har jag även kallat in experthjälp i form av Borås Tidnings eminenta fotbollskrönikör Oskar Pålsson för ett gästspel som avslutar detta inlägg med några väl valda ord.

Sensible Soccer: European Champions

Enligt många ett av de bästa fotbollsspelen från 90-talets början. Sensible Soccer bjuder verkligen in till bred variation då du kan spela både med klubblag så väl som landslag. Sverige är givetvis valbart. Du har även möjlighet att välja underlag enligt tycke och smak. Inte bara gräs och grus, här hittas även is och lera. Man saknar väsentligheter som spelarinformation och liknande, här är det matchen som står o fokus. Sensible Soccer finns till de flesta plattformar så som Amiga, Atari, Sega Mega Drive, DOS och även Playstation och Xbox på senare år. Men versionen till Super Nintendo från 1992 är den jag kan rekommendera.

Tecmo Cup Football Game

Ett riktigt guldkorn från 1992 till Nintendo Entertainment System (NES) som kombinerar sportspel med rollspel, ett fotbolls-RPG helt enkelt. Här följer man Robin Fields fotbollskarriär och hans resa mot toppen där han går i sin fars fotspår. Du styr det hela genom taktiska beslut och får se matchen utvecklas genom rena filmsekvenser, ackompanjerat av ett fenomenalt soundtrack. Ett lite annorlunda upplägg, men riktigt underhållande!

Nintendo World Cup

Ännu en titel till NES, och den här gången blir det fotboll med en twist. Nintendo World Cup från 1990. Här slåss 13 länder om mästartiteln. Vi har Argentina, Brasilien, England, Frankrike, Italien, Japan, Kamerun, Mexiko, Nederländerna, Ryssland, Spanien, Tyskland och USA. Här är det lag om sex spelare som gäller, och underlaget varierar från gräs, grus, sand och is. Här är det hårt mot hårt som gäller och vill det sig illa kan spelare knockas så att de helt enkelt sätts ur spel, även domaren. Och om du bemästrar tekniken kan du dra till med ostoppbara cykelsparkar.

International Superstar Soccer

International Superstar Soccer och uppföljaren International Superstar Soccer Deluxe har blivit kultförklarade då de var banbrytande för sin tid med välarbetad grafik och spelmotorik. Första versionen från 1994 släpptes enbart till Super Nintendo, men deluxe-versionen från 1995 kom även till Sega Mega Drive och så småningom även Playstation. Upplägget kretsar kring fotbolls-VM 1994 och totalt finns 26 valbara landslag (36 i deluxe-versionen). Här har du ett säkert kort om du vill komma in i rätt stämning inför stundande fotbolls-VM. Vi vet ju hur det gick för Sverige. Kanske lyckas du återskapa bragden i USA? Eller kanske till och med överträffa historien och sätta guldkant på det hela?

Oskar Pålsson, fotbollskrönikör på Borås Tidning

”Fika och Fifa”, har du hört det förut? Jag har. I sommar är det tio år sedan jag bevakade min första Elfsborgsmatch och -träning för BT-sporten – och många är de gånger som man hört fotbollsintresserade (och ointresserade, för all del) kritisera heltidsproffsen för att inte ta vara på sin fritid. ”De gör ju ingenting annat än lirar tv-spel eller sitter på Café Viskan”, kan det låta.

Sanningen är naturligtvis inte riktigt så krass, men visst ligger det någonting i att tv-spel, och då främst Fifa, blivit en stor del av fotbollselitens tillvaro. Det intresset enar ofta spelare med publik. Det är ett naturligt steg i att många av de som är som mest fotbollsbitna, har fått delar av det intresset från en digital variant av fotboll – spelens värld.

Fotbollsspelen på tidigt 90-tal lade grunden för ett helt nytt sätt att ta sig an världsfotbollen, och var början på det som i dag är en maktfaktor i den idrottsliga miljardindustrin. Själv var jag nio år, 1999, när jag fick mitt första Fifa-spel till den stora, klumpiga och allt annat än snabba stationära datorn som upptog halva pappas skrivbord. Och en liknande upplevelse kan de flesta andra fotbollsintresserade nittiotalister nog stämma in i: Var det inte Fifa var det Football Manager eller Pro Evolution Soccer som hägrade i tv-spelskonsollen eller datorn.

Tv-spelen om fotboll var bildande. Du kunde – och kan fortfarande – grotta ned dig i ligor, lag och spelare som du aldrig någonsin skulle upptäcka om det inte var för tv-spelens värld. Den informationen höjde fotbollsintresset – vilket förstås internationella förbund som Fifa och Uefa snappade upp och tog vara på. Att såväl klubbar som landslag i dag satsar på e-sport är ett naturligt steg i utvecklingen av en genre som kommer fortsätta att växa länge till. 

Mitt intresse för fotboll växte lavinartat under VM 1998. Samma år släppte EA Sports sitt första World cup-spel. 20 år senare sparkas VM 2018 igång i dag, och då har jag och många med mig i flera veckor testat den VM-expansion som släpptes till Fifa18 i maj. På de allra flesta sätt skiljer det sig enormt från 90-talets olika varianter – men kärnan i spelet är den samma, att vinna matcher med ett fotbollslag. Och ökar fotbollsvärldens intresse, det gör spelet fortfarande.