I dag fyller Nintendos Game Boy 30 år

Blogg

För exakt 30 år sedan, den 21 april 1989, släppte Nintendo nästa generations konsol för handhållna spel efter succén med deras Game & Watch-spel. Det var en grå maskin med grön LCD-skärm och röda knappar där spelen laddades in via kassetter. Den hette Game Boy och skulle ta världen med storm.

Bakom konceptet stod framför allt Satoru Okada och Gunpei Yokoi, ett par av Nintendos veteraner på utvecklingsavdelningen. Den nya handhållna konsolen med utbytbara spelkassetter blev snabbt en succé. Efter releasen i Japan 1989 nådde konsolen USA några månader senare, och här i Europa fick vi vänta mer än ett år då Game Boy släpptes här först 1990. Den lilla grå konsolen fick ett långt livsspann och tillverkades ändra fram 2003 och kom dessutom i ett antal uppdaterade versioner under tiden. När produktionen sedan la ner hade Game Boy sålt i närmare 120 miljoner exemplar världen över.

    Jag själv som är född 1991 missade Game Boys guldålder men jag minns den ändå mycket väl från min barndom. Storebror hade en Game Boy och med åren fick även jag bekanta mig med maskinen. Då fick jag spela det som fanns hemma och jag minns framför allt många bilsemestrar där vi turades om att lira framför allt klassiker som Pac-Man, Tetris och Tennis. Något senare fick vi även Super Mario Land 2, som blev mitt favoritspel.

    Jag minns också att jag vid ett tillfälle fick chans att önska mig ett eget spel. Storebror hade tröttnat på Game Boy och det var framför allt jag som spelade på den. Jag hade sett bilder från ett Kirby-spel till Game Boy som såg riktigt intressant ut. Vid spelhyllan på B&W här i Borås ögnade jag igenom det skrala utbudet av spel tillsammans med min mor, och det slog mig att Game Boy inte kändes så populärt vid den här tiden. Till slut såg jag dock en kartong med Kirby på, succé! Jag var inte så noga med att kolla baksidan, och internet i telefonen fanns inte att tillgå, så jag slog till. Det var Kirby’s Star Stacker. Ett pusselspel á la Tetris fast med Kirby. Inte alls vad jag hade förväntat mig. Besvikelsen hos sju år gamla jag var enorm.

    Jag har kvar familjens Game Boy i min ägo än i dag, tillsammans med originalkartong och de spelen vi hade då. Den fungerar än i dag, still going strong. Först på senare år har jag upptäckt och utforskat det enorma spelbiblioteket som Game Boy erbjuder och hittat nya spel som jag missade som barn. Titlar som The Legend of Zelda: Link’s Awakening, Donkey Kong Country och givetvis alla Pokémon-spel som jag har ett kärt förhållande till. Det är verkligen en fantastisk liten maskin. Grattis på födelsedagen Game Boy!

    Ägde ni en Game Boy som barn? Vilka spel hade, eller har, ni som favoriter? In och följ Spelbloggen på Facebook och kommentera där!