Hur ser en perfekt speedrun i Super Mario Bros egentligen ut?

Blogg

För drygt en månad sedan blev speedrunnern Kosmic den första någonsin att klara Super Mario Bros till NES på mindre än 4 minuter och 56 sekunder, då han klockade in på 4 minuter, 55 sekunder och 916 tusendelar. En drömgräns hade helt enkelt passerat och historia skrevs. Men bara någon vecka senare lyckades speedrunnern somewes faktiskt slå Kosmics tid och än en gång slipa till världsrekordstiden. Med runt 200 tusendelar. Det nya världsrekordet, som står sig än, lyder alltså 4 minuter, 55 sekunder och 796 tusendelar.

Vi pratar alltså en skillnad om tusendelar. Bråkdelar av en sekund. Tricks och hopp som utförs med pixelperfektion för att spara en eller två frames. Det kan vara svårt att greppa exakt vilken finess och skicklighet som krävs, men så snubblade jag över en grymt pedagogisk video på YouTube från Bismuth.

    Här bryts spelet och de snabbaste genomspelningarna ner och analyseras och förklaras på ett riktigt tydligt sätt med pedagogiska animationer och jämförelser. Ta er 30 minuter och kika igenom om ni har så minsta intresse för speedrunning för det här är riktigt intressant att se. Hur många tusentals försök som ligger bakom, hur alla tricks utförs och hur snabbt man egentligen kan klara spelet.

    Vad har du för bästa tid i Super Mario Bros? Har du speedrunnat något annat spel? Finns det någon speedrun från ett annat spel som du gillar? In och följ Spelbloggen på Facebook och kommentera där!