Så skapades musiken till DOOM

Blogg

Spelmusik har vi varit inne på tidigare här på bloggen. Men den här gången blir det bra mycket tyngre än tidigare. Vi snackar distade riff och niosträngade gitarrer. Avgrund och mörker. Stenhård och förbannad metal. Vi snackar DOOM.

Den kultförklarade spelserien som gjorde debut 1993 har ångat på genom åren och levererat action på hög nivå ända från start. De flesta som har växt upp med en PC i hemmet under 90-talet har ju någon gång sprungit på det här spelet. Och förra året släpptes senaste installationen, som också blev en omstart för serien. Kort och gott döpt till DOOM. Spelet fick goda betyg och togs emot väl av både recensenter och spelare. Men en sak som utmärkte nya DOOM var framför allt musiken. Och den kan vi tacka Mick Gordon för.

Så gillar du behind the scenes i allmänhet och stenhård musik i synnerhet kan jag varmt rekommendera följande minidokumentär i två delar som hittas på Mick Gordons YouTube-kanal. Där han presenterar och går igenom arbetet i studion som resulterade i soundtracket för nya DOOM. Mycket intressant att se hur mycket tanke, experiment och tokiga analoga maskiner det krävs för att skapa en så komplex ljudbild. Det krävs ju någon form av musikaliskt geni.

Och för sakens skull, här har ni musiken från originalspelet!