Hallå Tobias Wigstrand, veckans spelprofil

Blogg

Den här veckan säger vi hej till en spelprofil som har många strängar på sin lyra. Tillsammans med sin son har han gjort sig ett namn genom att spela igenom gamla NES-spel med sin son på YouTube. Utöver detta driver han också en webshop och står på mässor runt om i landet där han säljer egendesignade t-shirts med tv-spelsmotiv. Efter en lyckad kampanj på Kickstarter kommer han och sonens YouTube-show nu också förverkligas fysiskt då alla säsonger släpps på Blu-Ray i en samlad box. Han slår ett slag för retrospelskulturen om och om igen för att få fler att få upp ögonen för denna guldålder, och investerar otal timmar i sitt arbete. Den här veckan säger vi hej till Tobias Wigstrand.

Presentera dig kort för Spelbloggens läsare, vem är du och vad gör du till vardags?

Mitt namn är Tobias Wigstrand och jag är den ena halvan av duon Tillbaka Till Nes-Tiden, en show på YouTube jag haft tillsammans med min son William. Nu i helgen släpper vi dessutom en samlingsbox på Blu-Ray med samtliga avsnitt på Retrospelsmässan i Göteborg. Över 36 timmars material har vi fyllt boxen med, innehållandes totalt fyra skivor. Till vardags jobbar jag som grafiker och designer, med digital bildproduktion och animation. Driver även företaget Pixel-Shirts.com som säljer nördiga och tv-spelsrelaterade t-shirts.

  Vilket spel har din uppmärksamhet just nu?

  Just nu spelar jag Days Gone. Det har ju fått rätt tråkiga recensioner, men jag tycker de flesta recensionerna har väldigt fel. Jag älskar det här spelet! När jag inte jagar freakers (inte zombies!) i Days Gone försöker jag ta mig vidare i Sekiro, men det är ju sjukt svårt och jag har fastnat på en boss i den senare delen av spelet. Då kan det även vara gött att slappna av med lite Yoshi’s Crafted World till Nintendo Switch som jag håller på att spela vid sidan om också.

  Har du något spel som ser du fram emot?

  The Last Of Us Part 2! Det är spontant det som poppar upp i huvudet först. Men eftersom det troligen ligger långt fram i tiden, får jag slänga in en bubblare med, och då får det bli Control från finska Remedy som jag följer utvecklingen av med spänning! Ser oerhört häftigt ut med sina futuristiska vapen och fiender. Och tydligen ska det ha element av Metroidvania, vilket är en genre jag fullkomligt älskar. Så detta ser jag fram emot mest inom den närmsta tiden. Sen är jag givetvis riktigt pepp på remaken av Zelda: Link’s Awakening, men även där saknar vi ju datum än så länge.

  Vilken är din främsta personliga prestation någonsin i ett TV-spel?

  Oj, svår fråga. Jag har nog inte gjort några prestationer som är utöver det vanliga om jag ska vara ärlig. Men för att nämna något, så är jag glad och stolt över att jag för något år sedan spelade igenom The Goonies 2 till NES, helt utan hjälp av internet (vilket ju är vanligt att man tar till idag). Istället var det fram med papper och penna och rita kartor för hand! Sjukt roligt, och vilket bra spel!

  Vilken TV-spelskaraktär hade du velat träffa IRL och vad hade ni hittat på?

  Samus Aran, alla dagar i veckan! Jag älskar Metroid-spelen och skulle utan tvekan helst velat ha träffat Samus. Dock är jag inte så säker på att jag skulle vilja följa med henne på något uppdrag från spelen direkt. Nä, vi skulle nog syssla med något betydligt lugnare. Hon kunde få berätta om sina upplevelser för mig istället. Det skulle räcka!

  Till slut skulle jag vilja uppmana alla som läser detta att besöka bananpiren och Retrospelsmässan i Göteborg i helgen! Bästa helgen på året helt klart. Så, jag hoppas vi ses där. Peace!

  Kommer du till Retrospelsmässan i helgen? In och följ Spelbloggen på Facebook och kommentera där!