Hallå Sven Johan Nyström, veckans spelprofil

Blogg

Den här veckan säger vi hej till mässgeneralen från mässornas mässa. Den drivande kraften bakom RSM, Retrospelsmässan, i Göteborg. Vi säger hej till RSM-Sven, Sven666, Sven Johan Nyström! Retrospelsmässan är en återkommande mässa i Göteborg som erbjuder aktiviteter som marknad, flipperspel, arkadspel, pärlplattor, konst, cosplay, föredrag, musikarrangemang, tävlingar, speedruns, streamers, kändisar, indiespel och mycket mer. Vi tar tempen på Sven och ser vad han sitter med just nu.

Presentera dig kort för Spelbloggens läsare, vem är du och vad gör du till vardags?
Ja mitt namn är då Sven Johan och jag driver numera Retrospelsmässan som är ett heltidsjobb. Jag har varit en gamer sen tidigt 80-tal och började min bana med C64 och NES när dom var hett stoff. Har alltid varit en samlare och figurerat mycket i olika spelträffsammanhang. Med Retrospelsmässan kände jag verkligen att jag hittat hem, och i många år var jag ”bara” utställare. När det 2016 inte blev någon mässa kände jag verkligen att något fattades och efter lite diskussioner med mässans gamla crew och lite olika utställare så bestämde jag mig att ta steget vidare och bli arrangör. Förutom att mässan som alla gillar ska leva kvar vill jag även bygga vidare på konceptet och att Retrospelsmässan ska bli den självklara mötesplatsen för alla som är intresserade av gaming. 2017 dök vi förutom våran egen mässa upp på både Göteborgs kulturkalas och Dreamhack och under 2018 kommer vi ha ännu fler events runt om landet. Spelkulturen växer på bred front och då är det kul att kunna vara med i framkant och promota den.

Vilket spel har din uppmärksamhet just nu?
Jag har precis ”upptäckt” DS och GBA och håller på att ta mig igenom alla Castlevania-spel, tillsammans med min son. På nyare fronter ska jag co-opa Halo 5 med en kompis vid tillfälle.

Har du något spel som ser du fram emot?
Absolut! Förutom alla fantastiska indiespel som dyker upp hela tiden så ser nya Mutant lovande ut. Jag spelade rollspelet mycket som barn så det är lite av ett drömtema för mig. Sen har det precis släppts ett nytt flipperspel med Pirates of the Caribbean-tema som ser riktigt läckert ut. Det kostar dock 100 000:- så jag hoppas att det ska dyka upp ett utställt någonstans i stan.

Vilken är din främsta personliga prestation någonsin i ett tv-spel?
Jag har alltid fascinerats av bullet-hell-shooters på arkad, och det är den genren jag spelar mest. Vid några tillfällen har jag rest till Japan och när man lirat en kredit i Akihabara och det står en skara arkadvana japaner och tittar på och ger en tummen upp efter man klarat ett svårt spel är det en riktigt mäktig känsla.

Vilken tv-spelskaraktär hade du velat träffa IRL och vad hade ni hittat på?
Oj, det finns många coola snubbar och tjejer i spelens värld. Svårt att välja, men förutom spel är jag intresserad av vetenskap och rymden så jag hade nog valt någon med tillgång till ett ballt rymdskepp som vi kunde susat runt i solsystemet med. Samus Aran känns spontant som ett ganska bra val där.

Bonusfråga: Blir det någon surprise på årets mässa? Kan vi vänta oss någon hemlig gäst eller liknande?
Det kommer alltid överraskningar. Årets kändis är exempelvis en snabb sydamerikan. Sedan kommer vi ha ett maffigt musikarrangemang i år med både klassiskt, pop och metal. Alla med starka band till spelens värld såklart 😉

Lördag den 26 maj smäller det, då är RSM (Retrospelsmässan) tillbaka på Bananpiren i Göteborg. Mer information hittar ni på Retrospelsmässans hemsida. Tack så mycket för dina svar Sven! Lycka till med alla förberedelser inför mässan nu. Game on!