Famikompisar hittar de japanska guldkornen

Blogg

Kan man lira japanska tv-spel utan att kunna ett ord japanska? Det var precis den frågan som Per och Pontus ställde sig, och blev nyfikna på att testa i praktiken. Resultatet blev en YouTube-kanal där vi får följa deras resa genom det gigantiska spelarkivet som finns till Famicom. Den japanska originalkonsolen som är motsvarigheten till den maskin vi i västvärlden känner till som NES, Nintendo Entertainment System.

Idéen är inte så tokig som det låter. För nyfikenheten är ju givetvis påtaglig när man tänker på hur många spel som man aldrig sett till. Här i Skandinavien fick vi 214 spel till NES, men i Japan släpptes det mer än 1000 spel till konsolen. Så det är ju uppenbart att det måste finnas några guldkorn från solens rike som Bergsala valde att inte importera. Men tack vare Per och Pontus får vi nu chansen att upptäcka dessa titlar som vi inte ens visste existerade.

Herrarna har redan kommit en bra bit på resan efter att de startade kanalen i november 2015, de har snart testat upp emot 50 spel. Och de har lärt sig några japanska ord på vägen. Se vad man kan lära sig av tv-spel! Jag kan varmt rekommendera att kika närmare på deras kanal och följa deras djupdykning i det japanska utbudet av tv-spel, och upptäcka guldkorn i åtta bitar. Kanske att du hittar ett spel som du själv vill ha i samlingen?

Här nedan hittar du det senaste avsnittet, där de lirar Samurai Pizza Cats. Jag menar kom igen, hur bra låter inte det? Kawaii! Fler avsnitt hittas här under, och givetvis på deras YouTube-kanal. Som jag absolut tycker du ska ta och följa. Sayonara!