Varför ingen central spelbutik i Borås?

Blogg

Jag vet att man inte kan få allt här i världen. Jag vet att saker och ting har sin tid. Men låt oss drömma och hoppas lite. Fysiska spelbutiker är ju något som tyvärr har varit dekis ett tag. Den digitala försäljningen ökar, och möjligheterna att beställa spel från valfri butik med hemleverans är ju också ett smidigt alternativ som många föredrar. Men det handlar ju om mer än spel! Vi behöver sådana här platser. Möjligheten att träffa andra med gemensamt intresse. Lokala events och tävlingar. Det finns butiker i andra städer som har lyckats hänga med i utvecklingen, så varför inte i Borås?

Tack och lov så har vi ju ett GameStop i Knalleland där vi kan stilla vår hunger. En trevlig liten butik med engagerad personal. Hyllorna är fyllda av spel, prylar och merchandise. GameStop har ju förstått det där med att endast spel inte längre räcker för framgång, utan att det behöver kompletteras med ett brett utbud av prylar och tillbehör. Med alla prylar, inbyten och försäljning av begagnade spel så känns det som att de har bra snurr på det hela. Men ja, priserna på begagnade spel är i det högsta laget. Och inbyten är inte så högt värderade. Men, tänk om de skulle börja sälja retrospel. Som butiken GAME gjorde!

IMG_0902

Butiken GAME, vad jag saknar dig intill Stora Torget här i Borås. Här kan vi verkligen prata om en riktigt bra butik som tyvärr fick gå ett tråkigt öde till mötes. Som bekant så försattes den svenska spelkedjan Game Store Group i rekonstruktion under sommaren 2015, och kort därefter blev det konkurs. Total utförsäljning, och totalt 32 butiker i hela Sverige fick stänga. Jag tror tyvärr att GAME hittade lösningen lite för sent. För de var verkligen något på spåret! Enligt många så var satsningen på försäljning av retrospel lyckad, och GAME gjorde egentligen bra resultat. Men skeppet läckte i andra delar och till slut var nedläggningen ett faktum.

Jag har personligen många trevliga minnen och spelinköp från GAME i Borås. Alla gånger man bläddrade bland spelnyheter, eller guldkornen i retrohörnan. Ett av de främsta är dock den kalla natten i oktober 2011 då Battlefield 3 skulle släppas. Jag, min sambo och min lillebror promenerade ner genom ett sovande Borås. GAME körde releasevent med nattöppet och aktiviteter för de som var vakna och spelsugna. En grupp militärer var inbjudna för att sätta stämning på plats. Det var en en fin natt. Men ack ett minne blott.

IMG_0984

Så frågan är ju, varför har vi inte någon spelbutik i centrala Borås i dag? Spelintresset har ju inte direkt minskat med åren. Tvärt om, hela industrin blomstrar. Spelutvecklare och spelutövare blir fler och fler för varje dag. Även retrospelen blomstrar på nytt. Med flera mässor genom vårt avlånga land. Retro och allmänt nörderi är på topp just nu.

Lokaler i centrala Borås finns det ju gott om. Knalleland också för den delen, men nu är det framför allt utbudet i city vi pratar om. Nu i veckan kunde vi läsa om att nya Pallas har lokaler kvar. Även om skobutiker tydligen stod högst på deras önskelista… Och alla caféer som vi ser öppna för att sedan stänga efter några månader? Var är visionerna? Vi behöver något nytt! Vi behöver mer nörderi i Borås!

regalreihe_6733-5c114dd6

I Varberg finns First Player (brädspel, rollspel, figurer, events), i Norrtälje huserar fantastiska Spel&Sånt (tv-spel, retrospel, sällskapspel). Bara för att nämna två exempel på lokala butiker som hittat ett framgångsrecept.

I en stad som Borås, med det fördelaktigt geografiska läget vi har och där e-handeln blomstrar. När tänds våra lokala nördeldsjälar? Ni finns ju här, det vet jag. Hade jag bara haft tiden och modet hade jag tagit det vidare själv, men det har jag tyvärr inte. Tänk en lokal butik, där vi hittar så väl nya som gamla spel. Prylar och tillbehör. Rollspel och brädspel. Försäljning över disk tillsammans med en smidig lösning för e-handel. Jag vet att man inte kan få allt här i världen. Men Borås, vi kan bättre än så här. Centrala Borås behöver mer nörderier.

Let the game begin