EA ställer in turnering efter dödsskjutning

Blogg

I söndags drabbades USA och spelvärlden av en fruktansvärd tragedi då en man öppnade eld under en kvalturnering för Madden NFL 19 i Jacksonville, Florida. Enligt uppgifter var det en av turneringens deltagare som efter en förlorad match hämtade ett vapen i sin bil, återvände in till GLHF Game Bar där turneringen fortfarande var igång och avlossade där en lång rad skott som resulterade i två dödsfall och nio skadade. Något som också fångades upp i turneringens livesändning på Twitch. Sedan tog han sitt eget liv.

De två avlidna har identifierats och bekräftats vara de två spelarna Taylor ”spotmeplzzz” Robertson och Eli ”trueboy” Clayton som båda var framstående och erkända namn på scenen för Madden NFL. En fruktansvärd förlust för spelvärlden, och tankarna går givetvis till deras familjer och närstående.

På sociala medier har reaktionerna inte låtit sig vänta och utöver sorgen och chocken har det inte helt oväntat blossat upp heta diskussioner om både vapenlagar och tv-spel i allmänhet och dess påverkan på människor. Ser man till diskussionerna på Twitter pekas det hejvilt ut orsaker och faktorer, och de allra flesta söker någon eller något att skylla på. Enkla svar på svåra frågor. Vilket dock inte är helt otänkbart vid sådana här tragedier. Komplext är bara förnamnet.

Man kan bara anta vad som ligger till grund för skyttens fruktansvärda agerande och misstänka psykiska ohälsa, men man ska nog vara försiktig med att peka finger. Lika lite som jag tror på att tv-spel gör folk våldsamma, lika lite tror jag detta enbart skedde på grund av liberala vapenlagar. Det enda vi vet med säkerhet är att det hände på en spelturnering, i ett land som i större utsträckning än andra drabbas av liknande vapenincidenter. Så ja, något är ju fel. Men framför allt är det fruktansvärt, och otroligt sorgligt.

Nu har Electronic Arts CEO Andrew Wilson meddelat att de resterande kvalturneringarna för Madden Classic ställs in, och han uppmanar alla att stötta och rå om varandra i denna tragedi.

”The event was a qualifying tournament for the Madden Classic, our first Madden EA Major competition of this season.  While these qualifying events are operated independently by partners, we work with them to ensure competitive integrity and to gather feedback from players.  We have made a decision to cancel our three remaining Madden Classic qualifier events while we run a comprehensive review of safety protocols for competitors and spectators.  We will work with our partners and our internal teams to establish a consistent level of security at all of our competitive gaming events.”

Hur går dina tankar kring den här tragedin? In och följ Spelbloggen på Facebook och kommentera där!