E-sport till OS i Paris 2024

Blogg

Nyligen blev det klart att det blir Paris som står värd för sommar-OS 2024, lagom till 100-års jubileet för spelen i Paris 1924. Och den här gången finns det chans för andra typer av spel att anses olympiskt värdiga.

I en intervju med AP säger Tony Estanguet, från Paris olympiska budkommitté, att han är öppen för att inkludera e-sport i det olympiska programmet 2024. Bara det faktum att dörren inte är stängd från början är ju ett steg i rätt riktning i min mening. Visserligen vore det ju näst intill otroligt att e-sport skulle kliva in i sportens finrum när e-sport fortfarande av många inte anses värdig som en sport. Ett faktum som brukar dra igång segdragna debatter. Hej alla ni som exempelvis debatterade Heatons vara eller icke vara i Mästarnas Mästare. Nu får vi kanske se Heaton och NiP i OS. Visserligen är Ninjas in Pyjamas nere i en formsvacka just nu, men 2024 är ju några år bort.

Foto: gameaccessibility

Foto: gameaccessibility

Du kanske tycker att det låter heltokigt med e-sport i OS? Men låt mig presentera några olympiska grenar som utan tvekan är tokigare än det här. Konst 1912-1948. Solokonstsim 1984-1992. Eller vad sägs om pudelklippning och duvskytte? Båda dessa i Paris 1900. Och ja, duvskytte. Inte lerduveskytte. Ni förstår den morbida skillnaden? Nu har Paris en ypperlig chans att gottgöra dessa tokiga snedsteg.

Faktum som talar för e-sport då. Först och främst måste vi vara på det klara att e-sport inkluderar fler spel än CS:GODota 2 är exempelvis störst sett till total utdelat prispott under 2016. Ganska ohotat också då prispengarna landade på 37 miljoner dollar. Ja, dollar. Sedan har vi titlar som League of Legends, StarCraft II, Overwatch, Hearthstone, Street Fighter V, FIFA med flera. Vem vet, kanske får vi se vår lokala världsstjärna BorasLegend, Ivan Lapanje, lira FIFA i Paris?

Foto: Martin Ericsson/ Framelab.se.

Foto: Martin Ericsson/Framelab.se

I och med att utbudet är så brett, och möjligheterna för att följa dessa typer av sändningar blir fler, är publiken enorm. Enligt statistikföretaget Newzoo beräknas runt 427 miljoner människor följa någon form av e-sport under 2019. En bra publikgrund för OS 2024!

Men i dag känns det fortfarande så långt borta. För vem har inte hört ”Vem vill titta på folk som spelar datorspel? Det är väl roligare att spela själv?” i dessa debatter? Folk som förundras över att ungdomar sitter och kollar let’s play-klipp på YouTube. Men vad är det som skiljer det från exempelvis en fotbollsmatch? Det är klart att det finns intresse i att se duktiga människor utföra något som du själv har intresse i. Det är inget nytt fenomen. Det är sedan gammalt. Det är bara det att spektrat har breddats och vissa människor inte hunnit lyfta blicken.

Foto: ESL

Foto: ESL

Nu ska IOK och övriga instanser sätta sig ner och avgöra vilka som ska utgöra de fem extrasporterna under olympiska spelen i Paris 2024. Så nu är det bara att vänta och se, besked väntas komma 2020. Övriga som nämns i sammanhanget är MMA, boule och cricket. Let the games, begin!