Det är dags att spela igenom Link's Awakening på riktigt

Blogg

Tänkte inleda det här inlägget med att direkt erkänna en sak. Det faktum att jag aldrig spelat igenom The Legend of Zelda: Link’s Awakening till Game Boy. Det har för alltid varit en titel som jag aldrig riktigt tagit tag i. Jag älskar serien i helhet och håller flera Zelda-titlar varmt om hjärtat, men just Link’s Awakening har aldrig fått min fulla uppmärksamhet. Jag har påbörjat det flera gånger om. Slentrianspelat det med ojämna mellanrum. Sett genomgående speedruns. Men aldrig, aldrig spelat igenom det själv. Någon gång ska jag ta tag i det och fylla det där tomrummet, har jag tänkt. Men dagen har aldrig kommit.

Sedan presenterade Nintendo via sin Nintendo Direct att de kommer släppa en remake av The Legend of Zelda: Link’s Awakening till Nintendo Switch nu i sommar. Jag kunde inte undgå att se det hela som ett tecken. Nu var det dags. Nu var det ta mig fasen dags. Jag kan ju inte lira en remake utan att ha upplevt originalet. Många framhåller ju också Link’s Awakening som en av favoriterna bland alla Zelda-spel, så det känns ju helt klart som att jag missat något.

Jag började plocka fram beståndsdelarna ur samlingen som jag behövde och funderade lite på vilken kombination jag skulle köra på. Jag har originalspelet från 1993 till Game Boy så den var ju enkel. Och bland de olika Game Boy-konsolerna tänkte jag direkt på min Game Boy Advance SP med Zelda-motiv, det kändes ju helt rätt med tanke på omständigheterna. Men när jag väl funderade på det var jag inte så säker längre. Game Boy-kassetter fungerar visserligen i Game Boy Advance SP, men de sticker ju ut på ett osmidigt sätt. Utöver det är just den här Zelda-versionen av Game Boy Advance SP inte bakgrundsbelyst, vilket inte är optimalt i alla lägen. Slutligen så slog det mig att det faktiskt finns en nyare och förbättrad version av Link’s Awakening som släpptes till Game Boy Color, som heter The Legend of Zelda: Link’s Awakening DX. Min uppsättning kändes inte längre optimal.

Men jag tog och läste igenom manualen i alla fall. Så att jag fick en bra presentation av storyn och spelets innehåll. Det är något extra charmigt med äldre manualer på svenska också. Men sedan tillbaka till problemet, jag äger inte The Legend of Zelda: Link’s Awakening DX. Och det är ju helt klart den versionen jag skulle vilja spela. På det mest optimala och smidigaste sättet. Efter lite research föll dock poletten ner och jag insåg att The Legend of Zelda: Link’s Awakening DX faktiskt fanns att ladda ner på Nintendo 3DS via Virtual Console. Här fanns lösningen.

Äldre originalversioner och konsoler har ju helt klart sin oslagbara charm, men någonstans måste man ju ändå landa i vad som är mest rimligt. Och det känns som att The Legend of Zelda: Link’s Awakening DXNintendo 3DS är kombinationen som kommer erbjuda mig bästa upplevelsen av spelet. Helt klart lättaste sättet att plocka upp och lira var som helst. Utan att behöva oroa sig för dålig belysning.

Så nu är det dags. Här börjar mitt nya äventyr. Nu är det äntligen dags att lira The Legend of Zelda: Link’s Awakening. Från start till slut, på riktigt. Perfekt uppvärmning inför releasen av spelets remake till Nintendo Switch i sommar, som för övrigt ser riktigt lovande ut. Nu kör vi.

Har ni lirat The Legend of Zelda: Link’s Awakening innan? Vad tycker ni om det? Har ni någon annan favorit bland alla Zelda-spel? In och följ Spelbloggen på Facebook och kommentera där!