Datorspelet Mysteriet på Greveholm släpps på nytt

Blogg

Stäng av din oidar och tanka din tekardmyr! Det klassiska datorspelet Mysteriet på Greveholm, baserat på julkalendern med samma namn, kommer nu få en remake och släppas på nytt på moderna plattformar. Om finansieringen via Kickstarter når sitt mål. Se deras presentationsfilm här nedan:

Teamet bakom utvecklingen består bland annat av skaparna bakom Greveholms julkalender, Dan Zethraeus och Jesper Harrie. Dan var också regissören till både den första och andra Greveholm-kalendern som visades på SVT 1996 samt 2012. Med i teamet är också Peter Nyrell som var AD och ledde arbetet med 3D-animation, specialeffekter och grafiken till spelet och julkalendern samt Henrik Nord som gjorde grafik och programmering för de olika Greveholm-spelen. Peter var också ledande kreatör och drivkraften bakom skapandet av det första Greveholm-spelet. Utöver det, är flera av de som var med och gjorde grafik, ljud och programmering för original-spelen nu med i teamet på nytt. Totalt gjordes det faktiskt tre stycken olika Greveholm-spel:

Mysteriet på Greveholm var en av SVT:s julkalendrar som visades första gången julen 1996. Det var en stor tittarsuccé som brukar betraktas som en av de mest klassiska och populära av SVT:s julkalendrar. Året efter släpptes ett PC-spel på CD-ROM med samma namn. Det var ett problemlösnings-spel där man gick runt i Greveholm-miljön, försökte knäcka olika koder och lista ut lösningar för att komma vidare. Spelet lyckades, trots sin enkelhet, att skapa en mystisk och häftig Greveholm-känsla. Detta var alltså 1997, så datorerna var inte snabba och avancerad grafik och effekter var något relativt nytt och ovanligt på den tiden. Spelet var ett av de första svenska datorspelen på CD-ROM, men trots det såldes det mer än 100 000 exemplar av Greveholm-spelet.

Spelet kommer, när det är färdigt att levereras digitalt via SteamMacOS / Windows samt på Google Play Store för Android och App Store för iOS.

Jag är nog inte ensam om att minnas dessa spel med hög dos av nostalgi, och även frustration. För vad jag vill minnas var de inte helt lätta att ta sig igenom som liten grabb. Så det här öppnar ju för en efterlängtad revansch! Bonusklipp här nedan med en dokumentär som visar arbetet bakom julkalenderns som sändes 1996.

Vad tror ni om det här? Är Greveholm den bästa julkalendern? Spelade ni något av spelen? In och följ Spelbloggen på Facebook och kommentera där!