Dags att ladda upp inför Retrospelsmässan 2019

Blogg

Nu är det inte ens en månad kvar till årets upplaga av Retrospelsmässan i Göteborg som slår upp portarna på Bananpiren lördag 4 maj. Nytt för i år är dock att mässan nu växlar upp och blir en tvådagarsmässa och kommer ha öppet både lördag och söndag. På lördag håller man öppet mellan kl. 10.00 och 18.00, och på söndag håller man öppet från 10.00 till 16.00. Inträdet ligger på 200 kronor.

Mässans enorma retrospelsmarknad, som enligt uppgift är Skandinaviens största, är givetvis det som lockar många men det erbjuds väldigt mycket mer utöver försäljningen från såväl privata säljare som butiker. Det kommer arrangeras en rad olika tävlingar, ett flertal indieutvecklare är på plats och visar spel, speedruns, en arkad- och flipperhall finns att tillgå och mycket mer.

  Årets poster är designad av Hjälte Björkdahl och Sofia Rooth

  Det är alltid kul att se hur mässan hela tiden utvecklas och årets upplaga är inget undantag. För att verkligen få ett grepp om vad vi har framför oss tog jag därför och kontaktade Retrospelsmässans mässgeneral Sven Johan Nyström för en närmare inblick bakom kulisserna för årets mässa.

  Foto: Retrospelsmässan

  Hur går arbetet inför årets mässa?
  Arbetet med årets mässa rullar på bra, vi har gått in i ”crunchen” kan man väl säga och just nu är det mycket fokus på att färdigställa mässans maskinpark för min del. Förutom allt annat jag gör är jag även Retrospelsmässans mekaniker. Sedan jobbar Andreas Quartex för fullt med marknaden och tar hand om alla våra utställare i år. Det är ett jättepussel som ska balanseras kan jag lova.

  Hur många besökare räknar ni med i år?
  Antal besökare är svårt att sia om men våran dröm är att passera 5 000 unika besökare. Det är nog den närmste stora milstolpen vi jobbar mot.

  Vilka nyheter har vi att vänta oss? Några förändringar sedan förra året?
  Det kommer vara lite förändringar i layouten för i år mot förra året, inget som spelar nån jätteroll för besökarna utan mer för att våran logistik ska flyta lite bättre, ytan är densamma som 2018.

  Årets tema cirkulerar lite mer kring tävlingar och turneringar. Retrospelsmässans Tetris-mästerskap återvänder för tredje året i rad, dock i år på NES-versionen som ju är den internationellt mest erkända för just turneringar. Sen kommer vi ha Heidis Retrospelsmässan Challenge som är en kombinationstävling i olika hemliga spel för att verkligen testa dina gaming skills.

  Svenska Cosplayföreningen kommer vara hos oss i år med en stor tävling i just cosplay under söndagen.

  Pinballseye från Borås kommer hålla en stor flipperspelsturnering under hela mässan. Kval på lördagen och finaler på söndagen, denna tävlingen går att föranmäla sig till via www.svenskaflippersallskapet.com

  Symfoniorkestern Gothia Concentus kommer tillbaka i år och har laddat kanonerna med en tre timmar lång exklusiv RSM-spelning. Den får man absolut inte missa på lördag eftermiddag!

  Vi har jobbat mycket under året på att uppgradera mässans maskinpark, massor med nya härliga arkadspel som till exempel Crazy Taxi, SEGA Rally 3, Bishi Bashi Championship och Groove Coaster. Men måååånga flera kommer dyker upp. Även  utställningen med konsoler och tjock-TV har förfinats en hel del.

  Några gäster och/eller överraskningar?
  Vi har inga dedikerade kändisar/gäster, än. Men vi jobbar på lite olika spår för att få till även detta, givetvis då på sådana som inte redan dykt upp i liknande sammanhang eller på tidigare mässor. Sedan är Retrospelsmässan dock alltid ett utmärkt ställe att träffa kändisar i vimlet eller vid till exempel speedrun- och cosplayhörnan.

  Finns det något man absolut inte får missa på mässan?
  Får ofta frågan vad man absolut inte får missa, eller vad är den enda grejen man måste se om man har bråttom. Och helt ärligt är Retrospelsmässan inte den sortens event, vi laddar för att erbjuda två heldagar till våra besökare och tycker att man bör förbereda sig på detta som besökare för att hinna ta del av allt mässan erbjuder. Med det sagt så har vi en häftig arkadlineup i år och som alltid är våra indieutställare alltid värda ett extra stopp för att få en exklusiv inblick i hur framtidens spel-Sverige kommer se ut.

  Foto: Retrospelsmässan

  Foto: Retrospelsmässan

  Har ni planerat att besöka RSM i år? Har ni besökt RSM tidigare? In och följ Spelbloggen på Facebook och kommentera där!