Blås för bövelen inte i dina kassetter!

Blogg

När det kommer till att samla på gamla tv-spel finns det vissa baksidor som man kanske inte tänker på. Men som är ack så viktiga att komma ihåg. Ett sådant exempel är att vårda sina kassetter. Därför tänkte jag här bjuda på en kort genomgång om hur du bäst genomför en säker rengöring. Det här är grundläggande för att hålla spelen vid liv, och rent avgörande för att vissa ska fungera överhuvudtaget. Vi vill ju inte ha svårstartade kassetter där skärmen blinkar ilsket rosa, och febrilt få ta ut och sätta in spelet flera gånger om i hopp om att det ska starta. Och vi ska absolut inte blåsa ner saliv i kassetterna… Sluta blås och börja rengöra!

För det här behöver du kort och gott tre saker.

2

Tops
Har man ju oftast hemma. Så den biten är ju lätt. Annars är det bara att bege sig till närmsta närbutik.

Gamebit
En gamebit kan dock vara svårare. Det är den som krävs för att kunna skruva upp kassetterna, om du vill se närmare och komma åt för att rengöra mer noga. Den är alltså inte helt avgörande, då det oftast räcker att svabba runt i kassettens nederdel utan att behöva skruva upp. En gamebit går att köpa via välsorterade spelbutiker eller exempelvis Tradera och eBay. För exempelvis NES- och SNES-kassetter behöver du en 3.8 mm gamebit.

Alkoholrengöring
För själva rengöringen använder vi oss av någon form av alkoholbaserad rengöring. Så kemiskt ren som möjligt. Vi vill absolut inte ha vatten i kassetterna. Främsta alternativet är isopropanol, även kallat isopropylakohol. Den är kemiskt ren (>99,5 %) och helt utan tillsatser för effektiv rengöring av elektronik. Köps lättast på valfritt apotek (där du kan behöva skriva under vad du ska använda det till). Alternativt går det också använda någon form av elektronikrengöring som gör ungefär samma jobb. Hittas på kedjor som Kjell&Company, Biltema och liknande.

Nu när du har alla delar är det dags att sätta igång. Doppa topsen i alkoholrengöringen och börja svabba på kassettens kretskort i botten. Det vi är ute efter är att få bort fett och smuts från de guldfärgade kontaktytorna. Glöm ej att rengöra på kretskortets båda sidor. Tänk på att byta tops om den blir för smutsig, om spelet är i sämre skick kan det gå åt några stycken. När topsen inte längre blir svart är du klar.

Och känner du att du behöver komma åt mer och verkligen se vart du behöver skrubba tar du alltså nästa steg och skruvar upp kassetten med din gamebit. Då har du möjlighet att lyfta ur kretskortet för bättre grepp. Men gör det här med försiktighet, det vore ju kontraproduktivt att tillföra mer fett och smuts från dina fingrar när vi nu håller på att göra rent.

Det vi alltså gör här är att rengöra spelets kontaktytor. För i grunden är det detta som gör att spelet inte startar. Kontakten mellan konsol och kassett är väldigt känslig. Så smuts, fett och damm i kassetten kan ställa till det. De finns de som tar rengöringsprocessen ett steg längre med exempelvis metallputs, för att verkligen få rena spårfria ytor på kretskortet. Det här bör dock göras med otrolig försiktighet, eller undvikas helt. Det puts gör är att rätt och slätt ta bort material. Och i det här fallet nöter du alltså ner det yttersta lagret av (vad som oftast är) guldplätering, vilket exponerar de nedre skikten som inte är alls lika tåliga mot oxidering, rost. Så det ser snyggt ut för stunden, men med tiden riskerar du att spelet inte går att rädda. Så putsa inte, rengör.

9

Som referens bifogar jag här även en bild på hur en helt ny och ospelad kassett ser ut. Det här är ju sällan man ser. Så, sätt igång! Tops och alkohol är det du behöver. Och för all del, använd dammskydd till dina kassetter.