Assassin's Creed kan hjälpa till vid återställandet av Notre Dame

Blogg

Den gotiska katedralen Notre Dame i Paris drabbades i måndags av en fruktansvärd och förödande brand som orsakade stora skador på det närmare 1000 år gamla landmärket. Bilder vittnar om att majoriteten av taket har rasat in och den enorma spiran som prydde taket har rasat. Mycket av katedralens reliker och skatter har räddats, men det kommer ta lång tid att återställa katedralen. Frankrikes president Macron har lovat att Notre Dame ska återställas och donationer från världens alla hörn har redan börjat strömma in.

Tack vare moderna och precisa laserscanningar utförda av konsthistorikern Andrew Tallon finns det gott om referensmaterial utöver gamla ritningar att gå tillbaka och studera, och nu verkar det som att arbetet med återställandet även kan få hjälp från lite oväntat håll.

”I made some other stuff in the game, but 80 percent of my time was spent on the Notre Dame.”

Den som kan sin Assassin’s Creed minns antagligen mycket väl Assassin’s Creed: Unity från 2014 som utspelar sig just i Paris, och där Notre Dame utgör en mycket central punkt i spelet. Här har Ubisoft gjort en mastodontjobb och återskapat Notre Dame för att efterlikna originalet in i minsta detalj. En av spelets designers, Caroline Miousse, berättar bland annat i en intervju med The Verge att hon la ungefär två år på att återskapa Paris i spelet, och majoriteten av den tiden fokuserades på just Notre Dame.

    Så när det är dags att sätta igång det enorma arbetet med restaureringen och återställandet av den världskända katedralen kommer byggarna alltså att ha gott om hjälp från dessa digitala skapelser som laserscanningar och 3d-modeller från spelens värld.

    UPPDATERING

    Under eftermiddagen skickade Ubisoft ut ett pressmeddelande där de berättar att de också tänker vara med och bidra och donerar därför €500,000 till arbetet med att återställa Notre Dame. Fint! Dessutom kommer PC-versionen av Assassin’s Creed: Unity från och med i dag och en vecka framåt vara helt gratis att ladda hem från deras butik. Så passa på!

    Jag besökte Notre Dame under en semesterresa 2012 och slogs framför allt av insikten hur enorm byggnaden faktiskt är, och det hade ju varit kul att besöka den igen någon gång i framtiden efter att byggnaden har blivit återställd. Fram tills dess får det helt enkelt bli att dra igång Assassin’s Creed: Unity på nytt för en digital rundvandring i den enorma katedralen.

    Har du lirat Assassin’s Creed: Unity tidigare? Har du rent av besökt Notre Dame på riktigt? In och följ Spelbloggen på Facebook och kommentera där!