Årets bästa tv-spel 2018, min topplista

Blogg

Från lågupplösta pixlar till högoktanig racing. Spelåret 2018 har verkligen erbjudit ett brett spektrum med titlar som skördat framgångar på löpande band. På förhand kändes det som att det skulle bli de cinematiska storspelens år då titlar som God of War, Red Dead Redemption II, Spider-Man, Shadow of the Tomb Raider och Assassin’s Creed Odyssey har gjort stor succé. Det har inte gått att undgå spelens popularitet med tanke på utrymmet de upptagit i ens egen spelvardag, och sociala flöden för den delen. Sedan har vi ju battle royale. Där har vi fått en helt ny genre som bokstavligt talat exploderat i popularitet under året, med titlar som Fortnite, PlayerUnknown’s Battlegrounds, Call of Duty: Black Ops 4 och nu senast tillskottet i CS:GO – Danger Zone. Battle royale har varit överallt.

Nu vet jag på förhand att jag missat några titlar som jag hade hoppats kunna lira i år, men jag får helt enkelt spara på de karamellerna. Exempelvis Celeste och Dead Cells som jag fått varma rekommendationer att kika närmare på. Men när det väl kommer till kritan och man bryter ner vad man har spelat under året så har det varit ett rejält smörgåsbord med bred variation ändå.

Så man kan sannerligen säga att det har varit ett bra spelår, och nu är det dags för mig att lista mina favoriter från året som har gått. Så här kommer min lista på de tv-spel som jag håller högst från 2018.

  6. The Messenger

  Windows, Nintendo Switch

  Retroinspirerad plattformare som hämtat inspiration från klassiska NES- och SNES-spel som Ninja Gaiden och tagit retroninjan till nya och moderna nivåer. Pixlarna sitter där de ska och skapar fantastiskt bildsköna miljöer i 2D, som berikas av de snygga animationerna och utmanande bossfighterna. Lägg sedan till en gnutta humor och ett retropumpande och matchande soundtrack så har man hela paketet. Helt klart ett guldkorn bland årets indiespel som man absolut inte får missa om man så har ett uns förkärlek till retrospel. Ett perfekt spel att ha med sig på sin Nintendo Switch och plocka upp när som helst.

   

  5. God of War

  PlayStation 4

  Svulstiga, storslagna och forntida äventyr med inslag av rena gudakrafter kan ju inte vara tråkigt. När det dessutom finns inslag av nordisk mytologi och historia så blir man ju klart nyfiken. God of War prickar in alla dessa faktorer med spelets åttonde installation som släpptes tidigare i år. Spelserien fick här en nystart då God of War har byggts upp på nytt från grunden, och där de tidigare miljöerna som var inspirerade av grekisk mytologi nu är ersatta av nordisk motsvarighet. Att följa Kratos och sonen Atreus resa tillsammans blev en riktig höjdare, om än risken för att bli lite linjärt emellanåt. Men i det stora hela, oh boy vad bra det är.

   

  4. Super Smash Bros. Ultimate

  Nintendo Switch

  Vid sidan om Tekken och Mortal Kombat som de mest framträdande fightingspelen har det alltid funnits en spelserie som kört sitt eget race. Men låt inte de klara färgerna och charmiga karaktärerna lura dig, för skenet bedrar. I Super Smash. Bros har det ända sedan första spelet släpptes 1999 handlat om att förgöra dina vänner snabbast och skickligast möjligt utan minsta ånger. Årets upplaga som är det senaste tillskottet i serien på fyra år gör verkligen allt för leva upp till sitt namn och leverera den ultimata Smash-upplevelsen. Här hittar du samtliga karaktärer från alla tidigare spel plus en rad helt nya karaktärer som gör sin fightingdebut. Så content finns det ju gott om. Super Smash Bros. Ultimate är ett kanonbra partyspel som både debutanter och proffs kan avnjuta, men se till att hålla utbytet av knytnävar och sparkar på skärmen.

   

  3. Forza Horizon 4

  Windows, Xbox One

  Från den brittiska spelstudion Playground Games fick vi år ett nytt tillskott i Forza Hoirizon-serien, och passande nog utspelar sig det hela i just Storbritannien. Det tackar vi verkligen för, för miljöerna i Forza Horizon 4 slår alla bilar med hästlängder när det kommer till wow-faktor. Utbudet av bilar är ju inte tråkigt det heller i och för sig, men man vet att Forza levererar snygga bilar sedan tidigare, och här finns det över 450 bilar att bekanta sig med. Allt från splitternya superbilar till klassiska retroveteraner, som du kan ratta fritt över den enorma kartan och mil och åter mil av asfalt och grus. Friheten och de magnifika miljöerna gör Fora Horizon 4 till ett otroligt underhållande spel som öppnar upp för många timmar av såväl racing och söndagskörning. Och kanske bäst av allt, onlinemöjligheterna så att man kan lira med andra samtidigt och möta riktiga spelare. Det är något fantastiskt att lira Forza Horizon med en vän och bara glida runt på kartan tillsammans, tävla mot varandra och sedan utbyta idéer kring bilköp och/eller modifieringar av ens nuvarande uppställning i garaget.

   

  2. Fortnite Battle Royale

  Windows, macOS, Nintendo Switch, PlayStation 4, Xbox One, iOS, Android

  Spelet som gått och blivit ett internationellt fenomen. När till och med fotbollsspelare i VM firar sina mål med gester från Fortnite förstår man vilken genomslagskraft det haft. Och även fast spelet rent tekniskt släpptes under 2017 går det inte att förneka Fortnite en plats på listan över årets spel. Epic Games som utvecklar spelet har verkligen lyckats pricka in ett gyllene koncept som tagit Fortnite till oanade höjder. Spelidén är lika genialisk som enkel. 100 personer droppar ner tomhänta på en ö (ensamma, i par eller lag om fyra) och den som lyckas övervinna och är sist kvar vinner matchen. Det du kan köpa för riktiga pengar är rent kosmetiskt utan några som helst fördelar. Och efter varje säsong, som pågår i 10 veckor, startar alla om från level 1. Detta gör att tröskeln för nya spelare aldrig blir svår att ta sig över, det är lätt att börja och komma in i det. Spelet uppdateras sedan veckovis och nya saker kommer till och håller spelet levande. Lägg därmed till att Fortnite finns tillgängligt på nästan varenda plattform med fungerande crossplay däremellan, vilket gör att du kan lira med vänner även fast ni har olika konsoler. Något som förenar spelare på ett sällan skådat sätt. Så det är lätt att förstå att Fortnite har blivit så omåttligt populärt, och även blivit det spel som jag (och sambon med för den delen) personligen spenderat flest timmar med under året och jagat den där ljuvliga belöningen, victory royale.

   

  1. Red Dead Redemption II

  PlayStation 4, Xbox One

  Tänk att få va’ en pickadulverman i vilda västern. I Rockstar Games storslagna epos får du var just det, och lite mer därtill. Red Dead Redemption II är den otroligt efterlängtade uppföljaren till Red Dead Redemption som släpptes 2010, och en åtta års lång och trägen väntan är nu äntligen över. När spelet väl släpptes under hösten var det nog både en och annan som funderade på om spelet kunde leva upp till alla uppbyggda förväntningar. Det gjorde det, med råge. Red Dead Redemption II drog exempelvis in otroliga 725 miljoner dollar under de tre(!) första dagarna. Utöver det rapporterar Sony att spelet var det mest förhandsbokade spelet någonsin till PlayStation, samt det spel som sålt bäst under sin första dag. Så ja, Red Dead Redemption II höll för trycket. Och när man väl kastar sig upp i sadeln är det inte konstigt att förstå. Här har du en enorm värld att upptäcka med höga berg och djupa dalar, stora vidder och snåriga skogar. Till detta ett fenomenalt karaktärsbibliotek och en fauna med ett sällan skådat utbud av djur som du kan interagera med, på både gott och ont. Det här är utan tvekan Rockstar Games vackraste spel någonsin. Storyn känns intressant och givande, och lirar du i normalt tempo har du närmare 70 timmar(!) av kampanjer och uppdrag att ta dig igenom. Så Red Dead Redemption II är inget man springer igenom, det avnjuts. När du väl känner dig redo finns det också möjlighet att lira multiplayer i spelläget Red Dead Online, för att en gång för alla avgöra vem i vänkretsen som är bäst i väst.

  Vilka spel håller du högst nu när 2018 går mot sitt slut? Vilka spel får man inte missa? Vilka spel bör man undvika? In och följ Spelbloggen på Facebook och kommentera där!