8 snabba tips för Harry Potter: Wizards Unite

Blogg

Under midsommarhelgen släpptes då till slut Niantics nya stortitel till smartphones. Efter succén med Pokémon GO var det ju bara en tidsfråga innan nästa installation skulle komma. Nu är det dags att släppa pokébollarna och istället plocka upp trollspöt. I nya Harry Potter: Wizards Unite kliver vi in i Harry Potters magiska värld och ta rollen som agent i en insatsstyrkan S.O.S Task Force, där vårt uppdrag är att bekämpa mörkrets krafter och samtidigt se till att mugglare inte upptäcker den magiska världen. Bland annat ska du ska ut i din omgivning och leta upp så kallade Foundables som behöver frigöras.

Initialt kan jag säga att spelet är väldigt mycket rollspelsinriktat än Pokémon GO med mycket mer story, dialoger, val och olika typer av system. Så det kan lätt kännas krångligt och tungt i början. Och även fast spelen skiljer sig åt rent grafiskt finns här givetvis många likheter med Pokémon GO, så har du lirat det tidigare blir tröskeln lägre. Här nedan följer några snabba tips för dig som nyligen kommit igång eller snart tänkt börja.

   

  1. Var inte rädd för att välja elevhem

  Givetvis behöver du tillhöra något av Hogwarts fyra elevhem, men den här gången behöver du inte förlita dig på sorteringshattens orubbliga beslut. Här väljer du helt själv vilket elevhem du vill tillhöra och du kan byta tillhörighet när som helst du känner för det.
   

   

  2. Håll ett öga på din energi

  Viktigaste grundfaktorn i hela spelet, din energimätare. Alla typer av sammandrabbningar eller fighter i så kallade fortress kräver energi. Tar din energi slut mitt i en fight kommer du antingen behöva betala guldmynt för att fortsätta eller lämna och gå miste om dina belöningar. Energi får du av att besöka så kallade inns, värdshus, som finns utspridda i världen. Här får du ett mål mat som ger dig ny energi. Du kan återvända till samma värdshus efter fem minuter för ny energi.

   

  3. Var snabb med dina trollformler

  När du tar dig an monster och mörka krafter gör du detta genom att följa en anvisning för en trollformel på din skärm. Du följer helt enkelt ett mönster med ditt finger. Ju mer pricksäker du är, ju bättre resultat. Men tänk framför allt på att vara snabb. Givetvis ska du ju sikta på att vara både snabb och säker, men att göra en trollformel snabbt väger upp att göra den noggrant.

   

  4. Välj profession med omsorg och håll fast vid det

  När du når level 6 får du möjlighet att välja profession för din karaktär, ett yrke. Du kan välja att vara antingen auror, magizoologist eller professor. Ditt val av yrke har framför allt betydelse vid fighter i fortress då olika professions ger dig olika för- och nackdelar. Auror är till för en mer offensiv roll med attack i fokus. Auror ger extra skada mot dark forces men är svaga mot beasts. Magizoologist å andra sidan är för en mer defensiv roll, där du bland annat får tillgång till healing-kunskaper. Magizoologist ger extra skada mot beasts men är svaga mot curiosities. Väljer du istället professor får du lite av båda världar, en medelmåttig och balanserad roll. Professor ger extra skada mot curiosities men är svaga mot dark forces. När du valt din profession får du tillgång till ett skill tree där du genom olika lektioner förbättrar din karaktär och får nya färdigheter. Du låser upp dessa med hjälp av böcker och rullar som du samlar på dig, och dessa är sällsynta så därför bör du fokusera och satsa på en profession och inte byta.

   

  5. Glöm inte att aktivera dina portmanteaus

  Portmanteaus är små låsta skrin som aktiveras med hjälp av guld- eller silvernycklar och låses upp när du har gått en viss sträcka. Det finns tre olika distanser för portmanteaus så du behöver gå 2, 5 eller 10 km för att få den upplåst. Då guldnycklen är konstant och silvernycklar bara gäller för en användning bör du använda guldnycklen till 2 km. När portmanteaus öppnar sig får du en portkey vilket ger dig tillgång till sällsynta föremål och XP i form av ett litet rum i AR där du alltså rent fysiskt behöver kolla runt för att hitta allt. Har du några Baruffios brain elixir i din inventory kan du med fördel ta en sådan innan du aktiverar en portkey, då dessa dubblar insamlad XP under en tid.

   

  6. Brygg potions snabbare genom hemliga gester

  När du brygger potions, vilket du absolut bör göra, finns det ett lite halvhemligt knep att ta till för att dessa ska bli färdiga snabbare. Om du trycker på sleven får du möjlighet att röra runt i kitteln med olika gester. Varje potion har en egen serie gester som ska göras i en viss ordning, så det är upp till dig att testa sig fram. Eller googla då. När du väl listat ut hela serien kommer din potion bli klar 15% snabbare.

   

  7. Ha ordning och och rensa i din inventory

  I och med att du hela tiden plockar upp saker på kartan och blir belönad efter fighter kommer du snabbt märka att din inventory, eller ditt vault, blir fullt. Detta gör att du i vissa fall kan gå miste om mer sällsynta föremål och ingredienser om det är fullt när du får dessa. Så se till att rensa bland dina ingredienser och alltid ha plats över.

   

  8. Aktivera strömsparläge och spara mobildata

  Precis som i Pokémon GO finns här ett smart strömsparläge att aktivera som gör att skärmen blir svart när du håller telefonen upp och ner. Detta gör att du kan ha spelet i gång när du är ute och rör på dig utan att skärmen drar batteri. Dessutom finns det möjlighet att ladda hem spelets alla filer lokalt på din telefon vilket gör att du gör åt mindre mobildata när du väl är ute. Detta kräver drygt 3 GB utrymme på din telefon.

  Efter att ha kommit in i det kan jag bara konstatera att Wizards Unite inte är någon ersättare till Pokémon GO. Det här är ett spel för de riktigt inbitna fansen, som kräver tid och engagemang. Frågar jag mig om det är lika roligt som Pokémon GO, så svarar jag nog ändå nej. Det är underhållande och jag kommer garanterat lira det till och från. Men det är inte i närheten på samma nivå. Det är inte i närheten av samma hype som vid releasen av Pokémon GO. Så förvänta er inte stora folksamlingar ta över stadskärnan eller bilar som kör sönder parker som vi såg när Pokémon GO var som mest populärt. Wizards Unite är kul, men det är ingen revolution.

  In och följ Spelbloggen på Facebook och kommentera där!